Svojom ljubavlju prema Srbiji, Elizabet Duong je postala svetli primer dubokog uticaja koji pojedinci mogu imati kada otvore svoja srca i umove za lepotu različitosti. Prema Liz, ljudi u ovoj zemlji su poznati po svojoj izuzetnoj ljubaznosti, zbog čega se ističu kao najsaosećajniji pojedinci širom sveta. Osim toga, njihov izvanredan smisao za humor samo pojačava njihove simpatične kvalitete. Život ovdje izgleda skrojen za Liz, jer se sve bez napora usklađuje s njenim preferencijama i željama.

 

 

U potpunoj suprotnosti, Liz ističe australsku kulturu, gdje se preovlađujući fokus vrti oko posla i finansijskog uspjeha. Čini se da Australci imaju tendenciju da prioritet daju novčanom dobitku iznad svega, a ideja da istinski žive i da se prepuštaju životnim zadovoljstvima za njih postaje stvarnost tek nakon odlaska u penziju. Ovaj oštar kontrast u vrijednostima i prioritetima dodatno naglašava ogromnu različitost između dvije kulture. Liz strastveno tvrdi da Srbi poseduju jedinstvenu sposobnost da u potpunosti uživaju i cene svaki trenutak, u direktnoj suprotnosti sa australijskim mentalitetom.

 

 

Štaviše, kuhinja je ovdje apsolutno božanstvena, a ja sam se čak usudio i u kuhinju da se okušam u pripremi nekih tradicionalnih jela. Savladao sam umjetnost pravljenja sarme, pravljenja ukusnih punjenih paprika i kuhanja ukusnog pasulja.

 

 

Domaća rakija zaokupila je moja čula i navela me da se upustim u divnu avanturu sakupljanja dunja i krušaka tokom predstojeće jesenje sezone. Kako meštani kažu, nestrpljivo se radujem što ću “založiti kazan” i sa veselim osmehom prihvatiti radosti stvaranja ovog divnog eliksira, kako Liz oduševljeno deli. Prethodne godine je krenula na izuzetno putovanje od Srbije do Crne Gore jašući Vespom.

 

 

 

 

 

Preporučujemo