SAMO NAM JE JOŠ OVO FALILO: INCIDENT U NUKLEARNOJ ELEKTRANI, pao toranj od 35 metara, čula se i ekplozija – Kreacije Portal
Najnovije Novo

SAMO NAM JE JOŠ OVO FALILO: INCIDENT U NUKLEARNOJ ELEKTRANI, pao toranj od 35 metara, čula se i ekplozija

Možemo svjedočiti kako se u posljednje vrijeme dešava toliko puno negativnih stvari na našoj planeti, da se jednostavno ponekad zapitamo šta je sljedeće. Pored korona virusa koji je izbio početkom tekuće godine, nanizali su se i još neki događaji koji su toliko uzdrmali svijet da pojedinci smatraju kako će nam ove godine doći sudnji dan. Među značajnijim događajima izdavajamo i smrt svjetsk poznatog košarkaša Kobija Brajanta koji je zajedno sa svojom kćerkom i drugim putnicima poginuo u padu helikoptera, zatim svakodnevni potresi na području Balkana, obilne kiše koje dalje prouzrokuju poplave, protesti u Americi koji prijete građanskom ratu i tako dalje.

Međutim vijest koja je totalno bacila javnost u Europi na noge jeste ta da je izbio incident u nuklearnoj elektrani. Naime, silos u nuklearnoj elektrani Hinkli Point C u Somersetu pretrpio je strukturalna oštećenja, na taj način oslobađajući oblak granulirane prašine u okolno područje i privremeno zaustavio rad na zajedničkom feancusko-kineskom projektu. Toranj od 35 metara se srušio u srijedu oko 7 sati i 30 minuta po lokalnom vremenu. Iako su prvobitni izvještaju govorili da se radi o eksploziji, dim je zapravo bio oblak zemljane granulirane prašine iz peći koja je korištena za učvršćivanje bezona, rekao je portparol kompanije Electricite de France.

Na sreću niko nije povrijeđen a u incidentu nije ispuštena radijacija. Francuski nuklearni gigant gradi elektranu u blizini Bridgevatera koji se nalazi na jugozapadu Engleske. Ovu izgradnju je odobrio London 2016. godine, a postrojenje bi trebalo da bude privedeno kraju 2025. godine. Ova elektrana je opisana kao prva u novoj generaciji nuklearnih elektrana u Velikoj Britaniji.

Oglasi – Advertisement