RODITELJI KOJI LJUBE SVOJU DJECU U USTA: Onda ovo morate znati, DOKTORI POSLALI VAŽNO UPOZORENJE

0

Mnogo smo se iznenadili kada smo čuli šta sve može da naškodi djetetovom zdravlju. Mnogi roditelji svoju djecu ljube u usta i u tome ne vide ništa loše, međutim doktori se ne slažu sa tim. Naime, imaju vrlo dobar argument koji se protivi toj praksi, a potvrdili su ga istraživanjem u kojem je sudjelovalo 313 mama i djece. Na kraju se ispostavilo da se ljubljenjem djece u usta ugrožava njihovo zdravlje.

Neki stomatolozi su objasnili kako se ovim načinom iskazivanja prisnosti sa djetetom mogu kroz slinu prenijeti bakterije iz majčinih i očevih usta u usta mališana i na taj način uzrokovati stvaranje karijesa i ostalih problema koji su vezani za zube i za općenito usnu šupljinu. Naravno, to se neće odmah dogoditi, ali se postepeno razvija s godinama. Djeca bi mogla u odrasloj dobi da imaju zdravstvenih problema zbog toga što su ih roditelji ljubili u usta. Osim ove nezdrave prakse, potrebno je izjegavati i “brisanje” duda tako što ćete je polizati ili isto učiniti sa viljuškom ili kašikom sa kojom hranite svoje dijete. Bakterije koje mogu da izazvou karijes se u većini slučajeva prenose slinom.

Također se slinom prenose i virus herpesa kao i mnoge druge bolesti. “Treba izbjegavati isprobavanje dječije hrane kao i puhati u njega kako bi se što prije ohladio.” rekao je stomatolog za djecu dr. Michael Chong. “Moj dodatni savjet je da održavate higijenu usne šupljine te da redovno posjećujete stomatologa. Vaš imunitet je dosta drugačiji od djetetovog, pa se stoga suzdržite da ih ljubite u usta. ”