Ratko Mladic kriticno doktori ne mogu zaustaviti unutrasnje krvarenje – Kreacije Portal
Najnovije Novo

Ratko Mladic kriticno doktori ne mogu zaustaviti unutrasnje krvarenje

Zdravstveno stanje ratnog zločinca Ratka Mladića kritično je zbog unutrašnjeg krvarenja nakon operacije debelog crijeva koja se dogodila prije dva mjeseca, potvrdio je za Klix.ba njegov advokat Miodrag Stojanović. Prema saznanjima, problem postoperativnog perioda je produžen jer je nivo hemoglobina u Mladiću bio na zabrinjavajućem nivou. “To je ispod kritične granice i rana se ne može zacijeliti pa zbog toga neprestano krvari. Izgubio je puno kilograma, izgubio snagu i ne može jesti.

Trenutno se liječi u pritvorskoj jedinici i nema promjena u vezi s izmještanjem.”, dodao je Stojanović. Statusna konferencija Ratka Mladića odgođena je za 29. maj, a žalbena konferencija za 17. juni odgođena je za neodređeno. Predsjednik MICT-a Carmel Agius, nasljednik Haškog tribunala, objavio je da će dva preostala suđenja u bivšoj Jugoslaviji nekadašnjeg zapovjednika Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić i slučaj Stanišić i Simatović biti okončana u prvoj polovini sljedeće 2021. godine. Da podsjetimo, Ratko Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Na prvostupanjsku presudu čekalo se više od dvadeset godina, a izrekao ju je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Napokon je proglašen krivim za deset od jedanaest tačaka optužnice. Između ostalog, genocid, progon, istrebljenje, ubistva, silovanja, kršenje zakona i običaja rata, deportacija, nehumana djela prisilnog preseljenja, terorisanje civila, ilegalni napadi na civile i uzimanje talaca.

Oglasi – Advertisement