Radnici na granici Srbije kopali zemlju da prošire put, kad se pred njima ukazao STRAVIČAN prizor: “Prvo smo videli dečije kosti..”

0

Radeći na proširenju graničnog prijelaza Gostun, radnici su otkrili srednjovjekovno grobno mjesto, a iako ga u prvi mah nisu pronašli, njihovo otkriće se pokazalo vrlo važnim za lagodne arheologe.

Odnosno, prilikom iskopavanja tla pronašli su ljudske kosti manje veličine, ali je kasnije utvrđeno da su to kosti djece, radovi su odmah obustavljeni, a arheolozi su požurili na gradilište. Kako je posao odmicao, otkrili su još kostura djece i odraslih, koji će biti predani Muzeju Priejepolje, koji je mjesno nadležan, nakon što antropolozi obave sve potrebne analize.

Direktor muzeja je medijima rekao da će kosturi biti smješteni u posebne kutije. Arheolozi su do sada pronašli ukupno 32 stećka. Premjestit će se samo oni koji ometaju proširenje terminala, a ostali će biti izmješteni. Istraživanja će se nastaviti do sredine ovog mjeseca, a svi pronađeni predmeti prvo se šalju na analizu u muzej u Beogradu, a zatim vraćaju u muzej u Priejepolju, gdje se propisno postavljaju i čuvaju.