Proverite da li imate suhe laktove: Ako je odgovor DA, odmah se javite svom doktoru, u pitanju je OZBILJNA BOLEST (FOTO) – Kreacije Portal
Novo Zanimljivosti

Proverite da li imate suhe laktove: Ako je odgovor DA, odmah se javite svom doktoru, u pitanju je OZBILJNA BOLEST (FOTO)

Veliki broj ljudi, pogotovo na našim prostorima, vrlo često zanemaruje razne simptome koje nam naše tijelo daje kao alarm da nešto u našem organizmu nije kako treba. Naime, organizam je vrlo složen mehanizam koji radi 24/7 usklađeno sa svim komponentama, odnosno organima, i kada se desi problem sa bilo kojim dijelom organizma, tijelo nam daje određene znakove kako bi reagovali na vrijeme. Međutim, većina nas to ne radi, nego uvijek pripisujemo takve simptome nekim banalnim stvarima.

Tako je recimo kod nas postalo normalno, ako nas boli glava, da samo popijemo tabletu protiv bolova, kao i za stomak, a niko se ne pita šta bi zapravo mogao biti uzrok takvih bolova. O koži posebno da ne pričamo, ovo je toliko osjetljiv dio tijela ali i totalno zanemaren, jer sve promjene na koži pretežno samo zamažemo kremom i mislimo da će preko noći sve nestati. Naime, poznata ruska dermatologinja, Irina Skorudageva, pričala je upravo o tim problemima i navela primjer ljudi koji rade za računarom, koji vrlo često nesvjesno sami ozljeđuju svoje laktove, pa tako dolazi do zadebljanja kože jer se taj dio tijela konstantno trlja od drvene ili plastične površine stolova. Pored toga, vazomotorni ranitis se vrlo često može pojaviti kao i bilo koji drugi oblik dermatitisa, a da toga nismo ni svjesni jer ne obraćamo pažnju.

Pored toga, vrlo ozbiljno oboljenje je i psorijaza, koja se zapravo jako često i očituje na laktovima. Ako vas nakon tuširanja i dalje svrbi taj dio tijela i osjetite zadebljanje, a kamoli pucanje kože, treba da se na vrijeme javite ljekaru, jer ako ne krenete sa liječenjem u ranoj fazi, psorijaza se može proširiti na druge dijelove tijela i napraviti vam trajan problem. Iako je neizlječiva, zaliječenjem se može spriječiti daljnje širenje.

Oglasi – Advertisement