PRITISAK ĆE VAM STALNO BITI 120/80 AKO BUDETE OVO RADILI: Trik od dvije minute KOJI RADI ČUDA

0

Ljudi koji imaju problema sa pritiskom prije svega trebaju promijeniti svoje prehrambene navike. Ljekari kažu da je za uspješno snižavanje visokog krvnog pritiska najvažnije smanjiti unos soli i masti. Svoj krvni pritisak možete regulirati lijekovima, ali i konzumiranjem zdrave hrane. Dva prirodna potencijatora posebno su korisna osobama s povišenim krvnim pritiskom jer ga brzo snižavaju. Nekoliko studija potvrdilo je da sistolni i dijastolički pritisak kod odraslih smanjuje poznati mirisni začin. Stavljanje pola čajne kašike u vašu dnevnu prehranu olakšat će kontrolu visokog krvnog tlaka. Za trenutni učinak, usisajte pola kašikice cimeta u prahu, a zatim popijte čašu vode.


Bijeli luk

Hrana koju mnogi proglašavaju najzdravijom na svijetu izričito snižava visoki krvni pritisak. Bijeli luk opušta krvne žile i razgrađuje ih, olakšavajući cirkulaciju krvi i smanjujući krvni pritisak. Da biste brzo smanjili pritisak, izgnječite tri češnja bijelog luka i pojedite ga samog ili sa malo hljeba. Važno je znati da se bijeli luk najbolje drobiti prije konzumacije jer potiče enzimske reakcije u kojima je formiran alicin, snažni spoj koji ovu biljku štiti od napada bakterija i gljivica.

1. Borovnice

Samo jedna porcija borovnica sedmično može pomoći smanjenju rizika od visokog krvnog pritiska. Časopis Akademija za prehranu i dijetetiku objavio je rezultate istraživanja koje pokazuju da je konzumiranjem borovnica snižen krvni pritisak za pet posto u samo osam sedmica, a protok krvi porastao je za čak 69 posto zbog varikoznih vena. Borovnice, kao i druge bobice, sadrže nizak glikemijski indeks, kao i prirodna jedinjenja koja se nazivaju antocijanini koji regulišu šećer u krvi i štite od hipertenzije. Sadrže i značajne količine pektina za snižavanje holesterola.