PRITISAK ĆE VAM STALNO BITI 120/80 AKO BUDETE OVO RADILI: Trik od dvije minute KOJI RADI ČUDA – Kreacije Portal
Najnovije Novo Savjeti Zanimljivosti

PRITISAK ĆE VAM STALNO BITI 120/80 AKO BUDETE OVO RADILI: Trik od dvije minute KOJI RADI ČUDA

Ljudi koji imaju problema sa pritiskom prije svega trebaju promijeniti svoje prehrambene navike. Ljekari kažu da je za uspješno snižavanje visokog krvnog pritiska najvažnije smanjiti unos soli i masti. Svoj krvni pritisak možete regulirati lijekovima, ali i konzumiranjem zdrave hrane. Dva prirodna potencijatora posebno su korisna osobama s povišenim krvnim pritiskom jer ga brzo snižavaju. Nekoliko studija potvrdilo je da sistolni i dijastolički pritisak kod odraslih smanjuje poznati mirisni začin. Stavljanje pola čajne kašike u vašu dnevnu prehranu olakšat će kontrolu visokog krvnog tlaka. Za trenutni učinak, usisajte pola kašikice cimeta u prahu, a zatim popijte čašu vode.


Bijeli luk

Hrana koju mnogi proglašavaju najzdravijom na svijetu izričito snižava visoki krvni pritisak. Bijeli luk opušta krvne žile i razgrađuje ih, olakšavajući cirkulaciju krvi i smanjujući krvni pritisak. Da biste brzo smanjili pritisak, izgnječite tri češnja bijelog luka i pojedite ga samog ili sa malo hljeba. Važno je znati da se bijeli luk najbolje drobiti prije konzumacije jer potiče enzimske reakcije u kojima je formiran alicin, snažni spoj koji ovu biljku štiti od napada bakterija i gljivica.

1. Borovnice

Samo jedna porcija borovnica sedmično može pomoći smanjenju rizika od visokog krvnog pritiska. Časopis Akademija za prehranu i dijetetiku objavio je rezultate istraživanja koje pokazuju da je konzumiranjem borovnica snižen krvni pritisak za pet posto u samo osam sedmica, a protok krvi porastao je za čak 69 posto zbog varikoznih vena. Borovnice, kao i druge bobice, sadrže nizak glikemijski indeks, kao i prirodna jedinjenja koja se nazivaju antocijanini koji regulišu šećer u krvi i štite od hipertenzije. Sadrže i značajne količine pektina za snižavanje holesterola.

 

Oglasi – Advertisement