PRETI NAM ZATVARANJE? Dr Kon: Situacija je lošija nego u aprilu, moguće uvođenje VANREDNIH MERA! – Kreacije Portal
Najnovije Novo Zanimljivosti

PRETI NAM ZATVARANJE? Dr Kon: Situacija je lošija nego u aprilu, moguće uvođenje VANREDNIH MERA!

Epidemiolog dr. Predrag Kon izjavio je danas da postoji mogućnost uvođenja hitnih vanrednih mjera, ako tendencija broja zaraženih nastavi rasti, te je izrazio nadu da se to neće dogoditi. “Nemamo mnogo izlaza u daljnjem povećanju aktivnosti, nemamo drugog načina nego zatvoriti grad, hoće li to biti vanredno stanje ili hitne mjere, to je već pitanje. Nadam se da za tim neće biti potrebe, iako i dalje imamo povećanje broja zaraženih” rekao je Kon.

Prema njegovim riječima, situacija će biti posebno epidemiološki loša ako dođe do situacije jednog pacijenta na 1.000 stanovnika, a procijenio je da je situacija u Beogradu gora nego što je bila u aprilu . “Imali smo te proslave i slavlja i ta su mjesta sjajna za prenos virusa, onda nije važno u koje je godišnje doba, tamo se stvaraju super prenosnici. Moramo shvatiti da je virus za nas vrlo ozbiljan neprijatelj” rekao je Kon. Podsjetio je da se cijela strategija oslanjala na činjenicu da će virus tokom ljeta oslabiti i da se širi sporije. “Ušli smo u situaciju da nošenje maski u zatvorenom prostoru osigurava da nema prenošenja virusa, to uključuje trgovačke centre, javni prijevoz.

Ne možete uvijek kontrolisati društvenu distancu” rekao je Kon. Također je dodao i da čekanje na test od četiri do pet dana otežava praćenje situacije. Dodao je da prijenos virusa ovisi i o tome koliko je kontakt bio blizak, te da ne morate nužno biti zaraženi ako ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Oglasi – Advertisement