PREMINULA JE! SRBIJU JE UPRAVO POGODILA PRETUŽNA VIJEST: Zauvijek je otišla JEDNA DIVNA ŽENA – Kreacije Portal
Najnovije Novo

PREMINULA JE! SRBIJU JE UPRAVO POGODILA PRETUŽNA VIJEST: Zauvijek je otišla JEDNA DIVNA ŽENA

U današnje vrijeme svjedoci smo da se dešavaju razne ružne stvari i da je rubrika crne hronike jedna od najpopunjenijih rubrika u novostima.
Nažalost u njoj se mogu pronaći razne stvari koje su uglavnom povezane sa smrtima i raznim nesrećama koje su se dogodile.
U ovoj godni smo vidjeli da su preminule mnoge poznate zvijezde. Neki su umrli od infekcije korona virusom, neke su poginule ili bile ubijene, dok su neke umrle prirodnom smrću.

U današnjem tekstu donosimo jednu lošu vijest, a to je da je od posljedica duge bolesti preminula kompozitorka i redovna članica SANU Isidora Žebeljan.
Naime, Isidora je diplomirala te odbranila magsiterij na temu kompozicije na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu na klssi Vlastimira Trajkovića.

Ona je od 2002. godine bila uposlenik na tom faklultetu kao profesor kompozicije.

U toku svog života dobila je brojne važne nagrade u zemlji i inostarnstvu, od kojih je možda najvažnija “Mokranjčeva nagrada” 2004. godine

Ona je isto tako 2014. godine dobila nagradu Parlamentarne skupštine mediteranskih zemalja za dostigunuća u oblasti kulture i umjetnosti i tako postala prva javna osoba koja je dobila ovu nagradu.

Pored toga važno je spomenuti da je ona bila jedan od najistaknutijih kompozitora pozorišta i filma, te je tako komponovala muziku za više od 30 pozorištnih predstava u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Ona je 2006 godine izabrana za člana Srpske akademije nauka i umjetnosti, dok za člana Svjetske akademije umjetnosti i nauka 2012. godine.

Isidora Žebeljan rođena je u Beogradu 27. septembar 1967.

Počivaj u miru draga Isidora.

Oglasi – Advertisement