Pravila o vaspitanju djeteta kojih se morate pridržavati – ako ih izbjegavate, vaše dijete nikada neće uspjeti

0
15

Dosta roditelja dođe u tu situaciju kada oni samo žele pomoći svome djetetu, dok ih je ipak strah da će pogoršati stvari ukoliko se budu miješali. Totalno je prirodna stvar i normalna kada roditelji žele zaštititi svoje dijete, dok u nekim situacijama moramo da ih pustimo da se oni bore za sebe. Tada ih možemo jedino podržati i naučiti kako da se nose s različitim izazovima, te kako sebe mogu napraviti boljim i pametnijim u budućnosti, a ovog se obavezno pridržavajte:

Morate ga naučiti da zna reći “Ne”, a ovakav problem se često desi kada neko traži od vašeg djeteta da mu pomogne varati na testu. To je veliki problem, a svoje dijete trebate naučiti da govori stvari kao što su da nije završio, ili da kaže drugom djetetu da ga ne ometa jer će mu to mnogo pomoći. Osim toga, morate naučiti kako da uzvrati pravilno u raznim situacijama.

Nekada se desi da će vaše dijete ostala djeca pokušavati ismijavati, a vi kao roditelj se tada nikako ne biste trebali miješati u sukob jer ćete samo pogoršati stvari. Objasnite vašem djetetu da taj nasilnik ima problema, te je on zapravo uplašen i tužan, dok vaše dijete tada treba pokazati da ga riječi nasilnika ne dotiču.

Trebate znati i naučiti dijete da ocjena nije loša stvar, a pogotovo onda kada vidite da vaše dijete plače kada dobije lošu ocjenu. Mnogo roditelja čak nesvjesno prave situacije kada se djeca osjećaju loše zbog loših ocjena. U tome slučaju kao roditelji nikako ne biste trebali galamiti na dijete ili ga kažnjavati.

Vi mu pokažite kako da se ne plaši problema tako što mu trebate reći da se ne muči i da će sljedeći put rasturiti.Trebate ga naučiti da pomaže drugima i brani slabije, a osim toga i da voli to što radi. Objasnite mu da je vježbanje važan dio života, te mu objasnite da voli sebe baš kakav jeste.