Potresna priča legende jugoslovenskog fudbala: Cijela Juga je brujala kako sam htio da se objesim, i niko nije htio ruku da mi pruži, a sve iz ovoga razloga (FOTO)

0
1007

Stariji poznavaoci fudbala svakako se sjećaju legende splitskog Hajduka Ivana Gudelja, koji se ovih dana prisjetio jednoga događaja iz osamdesetih godina prošloga vjeka koji je i obilježio njegovu karijeru. Ivan je imao zaista svijetlu budućnost ispred sebe, aonda je na utakmici protiv Crvene Zvezde 1986, samo pao na zemlju, a kasnije se uspostavilo da mu je to bila i posljednja utakmica u profesionalnoj karijeri, jer mu je dijagnosticirano da ima hepatitis B, a tada je krenuo njegov život po bolnicama, a krenule su i razne glasine u vezi njega.

On je novinarima otkrio da je, kada je otkrivena bolest, skoro tri mjeseca ležao u bolnici, a to je bio period kada se mnogo pisalo o AIDS- u koji je bio aktuelan u to vrijeme, pa je neko pustio glas da nije on u bolnici u Zagrebu zbog žutice, već da je obolio od AIDS-a, da bi nakon krenule još gore priče, pa se čak pojavila i vijest da se Ivan objesio, a cijela Jugoslavija je brujala kako je fudbaler oduzeo sebi život.

Tada je on u razgovoru sa novinarima riješio da demantira sve te priče, ali ljudima to tada nije bilo dovoljno, te su pričali kako je sve to namješteno, kako je intervju montiran, i na taj način je počeo njegov život sa tim virusom. Rekao je kako tada niko nije vjerovao da je živ, a kada je izašao iz bolnice mnogi su bježali od njega, nisu htjeli ni ruku da mu pruže, jer su se bojali da ima smrtnu, zaraznu bolest. Kasnije je Gudelj započeo trenersku karijeru, pa je vodio Hajduk, Zadra i neke mlađe selekcije hrvatske reprezentacije