Posuo je soda bikarbonu oko paradajza, a ako vi uzgajate paradajz trebali bi učiniti to isto: Evo i zašto

0
74

Mnogi od nas vole, onako za relaksaciju, i da se pobjegne od svakodnevnih problema i gradske gužve, da pomalo rade, raducklaju na zemlji i da uzgajaju neko voće i povrće, cvijeće i ljekovito bilje. Zato je veoma popularno, posebno za ljude iz gradskih sredina da kupe zemlju na selu ili van grada i da tamo, čisto sa svoj užitak, rade na zemlji i uzgajaju sve što se uzgojiti može.

To uveliko pomaže u smanjivanju stresa, jer rad na zemlji  itekako opušta i relaksira, a i u slučaju dobroga uzgoja pojedinih voćki ili povrća, znatno se poprvalja slika budžeta u kući, jer se onda manje novca troši na pijaci, s obzirom da sami sebi uzgajamo voće i povrće.

Zato svim ovim ljudima, priučenim zemljoradnicima svaki savjet za dobar uzgoj i za rad na zemlji itekako dobro dođe

Kod mnogog povrća, a posebno kada je paradajz u pitanju, ne funkcioniše uvijek sve kako treba i onako kako smo mi to zamislili. Stoga, u tim trenucima, svaki trik i savjet dobro dođe.

Jedan od najboljih i najučinkovitijih saveznika za paradajz je soda bikarbona. Ona u sebi ima svojstva da osigurava da paradajz raste dobro, a sve što se treba učiniti sa soda bikarbonom jeste da kada biljka paradajza naraste do 2,5 centimetara, prospemo oko 4 kašikice soda bikarbone o ko nje,tj. biljke. Isti ovaj proces možete ponoviti i prije berbe.

Razlog zašto se ovo radi na ovaj način je taj da soda bikarbona osigurava da se smanji kiselost zemljišta, i da ukus paradajza bude kvalitetniji.

Još jedan trik koji vam može pomoći je da biste spriječili ptice da jedu vaše plodove, pored biljke ostavite posudu sa vodom. Tako će ptice gasiti žeđ sa vodom iz posude i neće imati potrebu da uništavaju vaš rad.