POSEBNO OPREZ ZA PUŠAČE: Evo šta znači kada imate BIJELI JEZIK

0

Ako i vi na svom jeziku imate bijele mrlje, onda nemate apsolutno nikakve potrebe da se brinete, obzirom da su to uglavnom bezopasne i benigne stvari.

Međutim, u nekim specifičnim situacijama one mogu da budu indikator prisutnosti nekog opasnog oboljenja, kao što je raak.

U današnjem tekstu ćemo detaljnije objasniti razloge pojave bijelih mrlja na vašem jeziku.

Bijele mrlje koje primjetite na donjem dijelu jeziku mogu da budu indikator gljivične infekcije, što je veoma čest slučaj ako se pije dosta antibiotika. Najčešće se te mrlje javljaju kod dojenčadi i kod penzionera, ali isto tako i kod dijabetičara, a oralni inhalanti za astmu također mogu biti, doduše u manjem procentu, uzročnici pojave ovih mrlja.

Još jedan, doduše rijeđi, razlog pojave bijelih mrlja na jeziku može biti leukoplakija, stanje koje je prisutno kod osoba koje uživaju u duhanskim proizvodima. Tada ipak morate posjetiti svog doktora jer u tom slučaju mrlje mogu ukazivati na najgoru oralnu bolest.

Lichen planus, jedno doduše veoma rijetko stanje osipa, također može biti uzrok pojave bijelih pruga na vašem jeziku. U tom slučaju, uz pomenuti osip, koji se pojavljuje uporedo i na ostalim dijelovima tijela, a naročito na zapešću, podlakticama i iznad gležnja, možete također osjetiti i svrbež.

Osip se uglavnom javlja najprije u ustima, a ako kojim slučajem uočite bijele pruge ili čipkaste bijele uzroke, trebali biste odmah posjetiti doktora.

Pored toga, lichen može također biti posljedica konzumiranja duhana, a u tom slučaju simptomi se uglavnom povlače prestankom njegove konzumacije. Bilo kako bilo, itekako je bitno da uvijek pazite i pratite svoje tijelo i organizam koje vam daje signale da nešto nije u redu.