Posao osiguran do penzije, a za platu od 2.000 eura ne treba raditi gotovo ništa – Kreacije Portal
Najnovije Novo Zanimljivosti

Posao osiguran do penzije, a za platu od 2.000 eura ne treba raditi gotovo ništa

Primate solidnu platu, a gotovo ništa ne radite, radite sve što želite do kraja života. Ova ideja mnogima možda zvuči primamljivo, a upravo su takvi oglasi za posao koji su objavili Šveđani. Njihov plan je, kao dio umjetničkog projekta, zaposliti kandidata koji će imati samo jednu odgovornost, da se svakodnevno pojavljuju na željezničkoj stanici u Göteborgu u određeno vrijeme. Kada zaposleni dođe na posao, upalit će se svjetla na peronu tako da svi znaju da se na svom radnom mjestu pojavio ‘beskorisni zaposlenik’. Nakon što se upale svjetla, zaposleni može otići tamo gdje želi i raditi šta želi, a na kraju smjene mora ponovno doći u stanicu kako bi ugasio svjetla.

Svako ko dobije tu poziciju zagarantovano je zaposlenje do penzije, zajedno sa platom od 2.000 eura, godišnjim povećanjem, godišnjim odmorom itd. Priča o položaju u kojoj je plaćeno čovjeku da ne radi ništa započela je prije dvije godine kada je raspisan konkurs za umjetnike koji su za nagradu od 670.000 eura trebali osmisliti izgled željezničke stanice u Goteborgu u Korsvagenu. Umjetnici Simon Goldin i Jakob Senneby došli su na ideju da novac od nagrada preusmjere na posao nekog čovjeka koji „ne radi ništa“. U tu svrhu osnovali su fondaciju kako ne bi oporezovali novac od nagrade, a onda su uložili sve u zalihe. Procijenili su da će zaposleni moći plaćati ‘zauvijek’, odnosno da će imati novac za tu poziciju u narednih 120 godina, prenosi Oddity Central.

Ova odluka je izazvala ogorčenje među švedskom javnošću, a neki političari optužili su umjetnike da troše novac poreznih obveznika, piše “Poslovni”. Drugi su ih optuživali da su ideju učinili beskorisnom. “Čitav koncept da se neko pojavi na poslu samo da uključuje i isključuje svetlo je glup i neproduktivan, ali to je i suština čitave zamisli”, kažu umjetnici.

Oglasi – Advertisement