PONOVO SE ZATVARAJU GRANICE! KORONA SE VRATILA: Oglasio se i ministar: EVO ŠTA SE DESILO! – Kreacije Portal
Najnovije Novo Zanimljivosti

PONOVO SE ZATVARAJU GRANICE! KORONA SE VRATILA: Oglasio se i ministar: EVO ŠTA SE DESILO!

U posljednjih nekoliko dana u Bosni i Hercegovini, kada je korona virus u pitanju, opet alarmantno stanje, a više od pola države se nalazi u stanju pripravnosti zbog toga što je u posljednjih 10 dana naglo povećan broj zaraženih na područu Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona. Održana je hitna vanredna sjednica Kriznog štaba Civilne zaštite, te je još jednom stanovništvo pozvano na oprez kao i na pridržavanje mjera zaštite i na odgovornost. Sudeći prema podacima sa terena, u Srbiji nema novih žarišta, a u Hrvatskoj se dešavaju skoro identične stvari kao i u Bosni i Hercegovini.

Zbog toga je Hrvatska vlada pred velikim odlukama, naročito jer su u opasnosti predstojeći izbori koji bi se u skorije vrijeme trebali održati, ali i čitava turistička sezona od koje zavisi čitava ekonomska situacija Hrvatske. Prema posljenjim podacima, sve se čini kako su Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Sjeverna Makedonija ponovo na udaru korona virusa, a to je također potvrdio i ministar unutrašnjim poslova Slovenije Aleš Hajs, koji je naglasio da postoji mogućnost zatvaranja granica, koje tek što su se otvorile.

Što se tiče Slovenije, do sada je bilo dozvoljeno  preći granicu samo građanima Hrvatske, Austrije i Mađaske, a sad se ta lista proširila na još 14 zemanalja od kojih su: Bugarska, Litvanija, Norveška, Lihtenštajn, Švicarska, Island, Grčka, Njemačka, Češka i Slovačka. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine testirano je novih 94 osoba, dok je u Vinkovcima i Osijeku zabilježen veći broj novozaraženih koji su imali simptome iste one od prije 2 mjeseca.

Oglasi – Advertisement