Pokazivala je prstom na šivaću mašinu: Tetka mu je rekla da pogleda ispod a kada je pogledao ostao je izbezumljen…

0
25
Pokazivala je prstom na šivaću mašinu: Tetka mu je rekla da pogleda ispod a kada je pogledao ostao je izbezumljen...
Pokazivala je prstom na šivaću mašinu: Tetka mu je rekla da pogleda ispod a kada je pogledao ostao je izbezumljen...

Žena po imenu Dženi Verastro je bila na samrti a u tim teškim trenutcima je bio sa njom njen nećak Karl. Ona je u tim zadnjim danima govorila kako ima skriveno blago u kući a on je mislio kako je to samo bezvezno mrmljanje.

Pošto je mislio kako je na samrti da ona počinje pričati gluposti ali ona bila prilično uporna oko toga. Ali samo tri dana prije nego što će njegova tetka preminuti ona je počela pokazivati prstom na šivaću mašinu.

Rekla je kako je blgao ispod te mašine a onda se i sam Karl zapitao da li je to stvarno istina. Prošlo mu je kroz glavu milion pitanja a glavno pitanje ko je sebi postavio je bilo: “Odkud njoj blago i kakvo li ona zapravo blago ima? “.

Za jednu stariju ženu, blago bi moglo da predstavlja mnogo toga a možda je to nešto što je sentimentalno za nju a ne pravo blago. Probijao je mozak s tim pitanjima a onda je odlučio da pogleda ispod te mašine za šivenje kao što mu je tetka sve ove dane govorila da uradi.

Podigao je mašinu a ispod nje je stvarno nešto bilo što ga je ostavilo u šoku. Bio je stvarno zadivljen a to je bilo umotano u papir. Zapravo je našao sliku od Pabla Pikasa!

Sada se pitao da li je ta slika orginal jer ipak taj slikar je poznat skoro svakome. Poslije je saznao priču o toj slici a to je bilo da je njegov tetak odlučio kupiti jedno platno negdje oko 1944.godine što ga je koštalo 30 funti.

Nakon što je vidio tu sliku on je znao da je nekada prije mogao vidjeti. Karl je sasvim ubjeđen da je ta slika orginal i da je to Pikaso naslikao kako bi probao jednu drugu tehniku.

Kada je odnio tu sliku stručnjaku onda su mu rekli kako je to obična kopija na koju neće gubiti vrijeme. Onda ju je ugledao čovjek koji je izuzetan stručnjak i ustanovio kako boja odgovara za to vrijeme a pored toga je pronađen i otisak prsta na platnu. Ubjeđeni su da je to orginal koji se danas cijeni čak 13 miliona dolara.