Pogodila nas je superćelijska oluja: Prije nego što dođe do nas, ovo morate skloniti iz vašeg dvorišta i terase

0
38

Opasno nevrijeme koje hara gradom je pogodilo Srbiju, dok je na nekim mjestima totalno nestalo struje. U nekim gradovima, kao što je to Lazarevac je isključena preventivno. Već od maja, pa skoro svaki dan nam se dešava ovakvo nevrijeme, a većinom je to do danas bilo lokalnog karaktera. Sada je sve to prešlo u superćelijsku oluju, a to znači da je dobila puno više prostora.

Obuhvaćena je Zapadna Srbija, ali i Šumadija, dok se na sve to oglasio meteorolog Đorđe Đurić. Ovog meteorologa su pitali da li se može saznati na neki način da li će pasti grad. Đurić se oglasio tako što jerekao da su oblaci na visini od 15 kilometara i to je prilično visoko.

To je razlog radi čega kapljice koje prolaze kroz njih postaju grad, a to se može desiti veoma lagano i svi to možemo vidjeti na radaru, rekao je Đurić. Pitali su ga da li se to može primijetiti golim okom, ili barem na neki drugi način da se prepozna takav oblak, pa je on malo bolje pojasnio cijelu situaciju.

Rekao je da se to teško može vidjeti, ali postoji nešto što svi mogu uraditi. Prije nego što nevrijeme dođe do vas, barem možete smanjiti potencijalnu štetu, a to ćete uraditi tako što ćete sve predmete na vašoj terasi, ili dvorištu koje mislite da mogu biti podignuti od vjetra, ili nekog povrijediti da dobro pričvrstite. To se obično odnosi na saksije sa cvijećem koje lako mogu odletjeti, a naravno obratite pažnju i na ostale predmete.