Pitali smo građane da li bi stupili u brak s osobom druge vjere – Ono što su rekli zgrozilo javnost (VIDEO)

0

Od Romea i Julije pa do danas -ljubav je uvijek bila neiscpna tema, izvor ideja ali i boli. Ljubav je nešto što čovjeku daje krila, pozitivne emocije ispunjavaju dušu i tijelo i čini se čovjeku da nema ama baš ništa na svijetu što je bitnije od te ljubavi.

Ali govorimo o pravoj ljubavi, ne o zaslijepljenosti i zaljubljenosti koja zabljesne na kratko. Istina i to je lijepo, kada se zaljubite pa ne vidite ništa oko sebe osim te osobe i to redovno kroz “ružičaste naočare” . A kada ta zaljubljenost potraje, pa ostajete sa tom osobom duže iako ste upoznali brojne osobine koje nisu one od prvog trenutka, onda je to ljubav. I tada kažemo da ljubav nema granice. A nisu sve ljubavi “odobrene”, neke su prosto zabranjivane,smatrane nečim što se ni u kojem slučaju treba desiti.

A za to su bili različiti razlozi kao na primjer nisu “zadovoljavajuće” porodične prilike nekom od roditelja, možda jedna strana živi malo siromašnijim životom, ili su neki tamo rođaci uradili nekad nešto loše. I tako je bilo puno puno ranije, tako je i sada a sigurno će biti i u budućnosti takvih primjera.zato su ranije bili popularni “ugovoreni brakovi”, roditelji izabrali a djeca su samo trebala da poslušaju.

Ali ima još jedan razlog zašto bi ta veza bila zabranjena a to je vjerska pripadnost. Na našim prostorima ljudi praktikuju svoje vjere svako na svoj način, neko islam, neko hrišćanstvo, neko katolicizam, ali kako svi zajedno odrastamo, idemo u škole, radimo i izlazimo na ista mjesta normalno je da se rode i ljubavi između mladih koji nisu iste vjeroispovijesti.

To je naročito rašireno u Bosna i Hercegovina koja je od svog postanka a tako i danas najbolji primjer multietičnosti. Prođite samo kroz Sarajevo- spoj starog i novog, jedna pored druge su crkve, džamije i sinagoge. Zato BH prestonice često nazivaju i evropski Jerusalem.

Nije se puno promijenilo ni u onim ratnim danima , kada se pucalo i ginulo na sve strane, kada su padale optužbe za “ovu “ili “onu “stranu , i tada a i danas je sasvim normalno da se sklapaju “miješani brakovi”.

Ekipa Dnevnog Avaza je provela anketu na ulicama Sarajeva i Istočnog sarajeva – da li bi stupili u brak sa osobom druge vjere? Skoro svi ispitanici su odgovorili potvrdno, što je nekako bilo i za očekivati. Naravno bilo je nekoliko i onih koji su bili protiv toga ali nisu htjeli pred kamere.

U videoprilogu pogledajte šta su nam kazali građani…