Ovo su tri namirnice koje će vas čuvati tokom zime: Ne dozvolite da gripa i prehlade zavladaju vašim domom (SAVJET)

0

Čim krenu sezone gripa i raznih prehlada, odmah veliki broj liječnika i nutricionista krenu sa savjetima na koji se način sve možete zaštiti od toga i koje vam namirnice mogu pomoći da izbjegnete prehlade i gripe, a sa time se slaže većina stručnjaka pa su podijelili listu zimske hrane koja vas može spasiti od gripe, jer su hrana i imunitet itekako povezani, mada mnogi nisu ni svjesni kolika je ta povezanost.

1: Probiotici- Kiseli kupus, kefir, jogurti, miso supa su sve vrste probiotika i to je dio prehrane koja radi na ravnoteži mikroflore u vašim crijevima, jer se u ovoj hrani nalazi mnogo dobrih bakterija. Ukoliko ste već prehlađeni onda je za vas idealno da jedete miso čorbu koja u sebi sadrži mnogo dobrih bakterija, enzima, a zatim u njoj ima dosta izoflavona. Pored toga u miso čorbi ima dosta kalcijuma, mangana, gvožđa, magnezijuma, fosfora, bakra i cinka, a sadrži vitamine folnu kiselinu, tiamin, riboflavin, niacin i vitamine A, B6, B12 i K.

2: Kurkuma- ovo je biljna vrsta iz porodice đumbira, a korijen kurkume ima pikantan. začinski ukus, koji je pomalo smolast i gorak. Ako kurkumu pomiješate sa crnim biberom dobijate začin koji se lakše apsorbira u ljudskom tijelu, a ovaj začin možete da stavite u gotovo svako slano jelo, a također možete da jednu kašikicu pomiješate sa mlijekom ili da jedete uz bademe i uz zobenu kašu.

3: Orašasti plodovi- tokom zime i sezona prehlada i gripa u svoju hranu dodajte i orašaste plodove, jer su to odlični antioksidansi koji pomažu u borbi protiv raznih mikroba. Stoga bi ovi plodovi trebali da postanu stalni dio vaše prehrane, posebno zimi, a i kafa i tamna čokolada su također odlični antioksidansi.