Ovo su najpoznatije legende i mitovi o zimi, i o gripi: Stalno ih ponavljamo i uporno radimo, a ne mogu nas zaštititi (SAVJETI)

0

Zima je, nemoj biti dugo napolju, prehladit ćeš se  su savjeti koje svake zime čujemo stotinu puta, bilo da se radi o djeci ili odraslim ljudima. Ipak svi ti silni savjeti vas neće zaštititi od bolesti i mada zna da štipa za obraze, istina je da hladnoća ima malo veze sa prehladom, jer prehladu uzrokuju virusi i bakterije, a ovo su samo neki od mitova o zimi i prehladama kojih se držimo, a koji nam baš i ne mogu pomoći

Mit: Čudotvorno jelo– svi mi znamo o legendarnoj, čudotvornoj moći kokošje supe, koja vas ipak neće izliječiti od gripe, mada u tom mitu ima i malo istine, jer je dokazano da ova supa pozitivno djeluje na naš imunološki sistem, može da malo umiri upaljeno grlo, ali nema nikakva ljekovita svojstva.

Mit: Dok je kapa na glavi, biće vam toplo– ovo je greška jer se toplina gubi preko bilo kojeg dijela tijela koji nije zaštićen, pa tako ako ste zaboravili staviti kapu niste posebno izloženi nekom većem zdravstvenom riziku. Kapa je naravno dobrodošla, ali je mnogo važnije imati dobar kaput.

Mit: Grip je jaka prehlada– grip može da ima simptome jake prehlade, ali je grip mnogo opasniji od prehlade, jer je opasniji i po zdravlje a nekada i po život.

Mit: Antibioticima se najbolje liječi grip– antibiotici su djelotvorni kada su bakterije u pitanju, ali i ne kontra virusnih infekcija kao što je grip, i nikada ne uzimajte antibiotike na svoju ruku već samo ako vam ih prepiše ljekar.

Mit: Ako ste dobro, niste zarazni– ovo je greška i grip možete da dobijete samo ako ste izloženi virusu gripa, pa tako nećete dobiti grip ako izađete na zimu vlažne kose ili bez jakne, ali svakako to ne treba da radite.