Usred brojnih i suprotstavljenih narativa o ratu u Ukrajini, bez sumnje je Duh Bahmut, vrsni ukrajinski snajperist, do danas oborio impresivnih 113 ruskih vojnika. Predvodeći renomiranu snajpersku jedinicu “Duhovi Bahmuta”, koja je dobila ime po brutalne bitke tokom ruske invazije 24. februara prošle godine, Bahmut je prepoznat po svojim izuzetnim liderskim sposobnostima.

 

 

Zanimljivo je da su Bahmut i njegov tim kolektivno eliminisali zapanjujućih 558 ruskih vojnika od početka sukoba. Naime, sam Bahmut je postigao izuzetan podvig tako što je uspješno pogodio metu sa nevjerovatne udaljenosti od 2,4 kilometra, što je tri puta više od visine najvišeg nebodera na svijetu, Burj Khalife. U intervjuu za Insajder, Spirit of Bahmut je samouvjereno otkrio primarni cilj svoje jedinice: potpuno iskorjenjivanje ruskih oficira.

 

 

 

 

 

 

Dobro je dokumentovano da su on i njegovi drugovi stalno bili stacionirani punih šesnaest sati, marljivo očekujući svoju misiju. Ne može se precijeniti vitalnost besprijekornog prikrivanja ove pozicije, jer sami njihovi životi visi o koncu. Čuvena divizija “Duhovi Bahmuta” uglavnom se oslanja na izuzetne snajperske puške “American Beret M107A1”, stručno nabavljene iz Sjedinjenih Država. Dopunjujući njihov arsenal, jedinica također koristi sekundarno oružje ukrajinske proizvodnje.

 

 

Zahtijeva opsežno poznavanje matematike, proračuna, tehnika kamuflaže i okoliša. Preciznost je presudna, ali samo ako je u skladu s krajnjim ciljem ostanka u životu. Posao je nemilosrdan, obuhvata dan, noć i vikende. Umor je stalno prisutan, a posledice misija donose haos dok snajperisti nastoje da povrate privid normalnosti. Prema izvještajima, on aktivno održava čestu komunikaciju sa svojom kćerkom u slobodno vrijeme. Uz to, strastveno piše pjesme i samouvjereno pokazuje svoj vokalni talenat. Za efikasnu borbu protiv depresije, snajperska jedinica je donijela stratešku odluku da uključi snažnog i pouzdanog psa haskija po imenu Lola kao dio svog tima. Prije njihovog upućivanja u Bahmut, jedinica je prošla intenzivan desetomjesečni program obuke, ne ostavljajući ništa na kamenu.

 

 

 

Preporučujemo