Ovo morate obavezno da provjerite: Broj cipela koje nosite može da pokaže koliko ćete dugo živjeti- Sve ima na tabeli (FOTO)

0

Prema nekim istraživanjima i saznanjima nekih naučnika iz Švedske otkriveno je da broj vaših cipela može poblizu da otkrije i koliko ćete u stvari vi živjeti. Ovo istraživanje u švedskoj su započeli sada već davne 1987 godine, a u samome istraživanju je učestvovalo oko 800 ljudi, kako muškaraca, tako i žena, dok su neka malo novija istraživanja napravljena na hiljadu ljudi, a doktor Hans Bjors , epidemiolog iz Švedske je povodom tih istraživanja otkrio i ove stvari:

“Koristili smo kompjuterizovane podatke kako bi uporedili ljude iz svih oblasti Švedske. Proučavali smo dob u kojoj su umrli i uzrok smrti te smo putem toga otkrili da je veličina cipela definitivno povezana sa time koliko dugo su živjeli”-, ipak, dodao je da ljudi mogu da žive i duže i kraće, bez obzira šta broj njihove cipele govori, ali mnogo toga zavisi i od života kojeg žive, koliko se zdravo hrane, koliko su aktivni u životu, te da li vode brigu o hrani, kao i o treninzima. Na ovoj tabeli možete da vidite koliko bi ko trebao da živi, muškarac ili žena, zavisno od broja stopala koje imaju.

Ovi stručnjaci još i upozoravaju sve, da svi veoma dobro paze kakve cipele nosaju na nogama, i da cipele obavezno moraju da budu udobne i po mjeri, niti da stežu, niti da se ima puno prostora u njima, jer sve to stvara velike žuljeve kao i bolove u nogama. I stoga je preporuka da ne uzimate cipele samo zato jer su vam lijepe i jer su vam zapele za oko, jer to nikako ne mora da znači da one odgovaraju vašem stopalu. Osim toga nemojte se voditi ni cijenom, jer skuplja cipela ne znači da je vama odgovara i da će vam biti udobno u njima, jer baš jeftinija cipela može da bude idealna za vaša stopala