OVO morate obavezno da DODATE u kafu! Napitak koji PRODUŽAVA ŽIVOT! OVAj sastojak SIGURNO imate u kući (FOTO)

0

Kafa je neizbježni sastavni dio našeg dana-kafa za buđenje, kafa za razgovor,kafa za opuštanje…

Kafa je napitak koji najčešće konzumiramo. A na tržištu su brojne varijante kafe i pripravaka za kafu, pa su tu instant kafe, kapućino, te vrećice za samo istresti i zakuhati kafu… A uz kafu, zavisno od prilike u kojoj je
pijemo pijemo, obično se koristi šećer da se zasladi. Ako nam je kafa „razgovoruša“ onda su tu razni slatkiši,rahatlokumi ili čokolada kao zaslađivač. Često se u kafu dodaje malo ili više mlijeka da se poboljša ukus kafe.

Neko pak, pije kafu jednostavno crnu gorku bez ikakvih dodataka. A ne pije se kafa svuda u istim količinama. Za primjer uzmimo Engleze koji puno više piju čaj nego kafu, pa svoj čaj piju sa mlijekom sa manje ili više zaslađivača.

A mi čaj obično pijemo kad smo nahlađeni ili nas stomak boli. Onda se može i zasladiti medom i dodati limuna pa se pije ali ne mijenja kafu. A evo sad jednog savjeta kako u kafu dodati prirodne dodatke koji će podići kvalitet napitku ali i njegovoj ljekovitosti.

Danas vam donosimo primjer jednog napitka koji se u Indiji zove “eliksir života”, a veoma je jednostavno za napraviti. Naime, u svoju prvu jutarnju kafu stavite malo meda i nacijedite malo limunovog soka. Kao što se zna kafa ima unmirujuće dejstvo na ljudski organizam, dok je med zdrav jer u sebi sadrži prirodnu fruktorzu i glukozu, a limun je pun C vitamina, snižava pritisak i jako dobro djeluje na sami imunitet. Ovo se naročito preporučuje osobama sa alergijama. Vrijedi probati. A kafa, uz ovaj ili onaj dodatak, sa medom ili sa čokoladom ostaje pravi “izgovor za razgovor”