Ovo je provjereno najbolji doručak za dijabetičare, a veoma je zdrav i za sve druge

0
45

Šećerna bolest ili dijabetes (lat. diabetes mellitus), poremećaj je povećavanja razine šećera u krvi žlijezde gušterače (pankreas), koji se zbiva kada gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu. U tom slučaju stanice ne dobivaju hranu potrebnu za život. Šećerna se bolest u početku liječi tabletama i dijetom, a kasnije i injekcijama hormona inzulina. Bolest je nasljedna, a vjerojatnost da će ju osoba dobiti (50%) povećava se ako je osoba pretila.


Znaci šećerne bolesti su:
– često i obilno mokrenje
– umor/slabost
– zamagljen vid
– žeđ
– naglo mršavljenje

U liječenju šećerne bolesti posebno mjesto zauzima edukacija, praćenje bolesti i samozbrinjavanje. Bolest se liječi pravilnom prehranom i tjelovježbom, nakon čega nastupa liječenje lijekovima (antidijabeticima).

Doručak je obavezan za dijabetičare. Ova bolest nastaje kad pankreas ne proizvodi dovoljno hormona insulina ili tijelo ne reaguje na insulin. Međutim, male izmjene u režimu ishrane mogu da spriječe povećanje šećera u krvi.


Nutricionisti tvrde da su jaja odlična namirnica za doručak i da njima možemo da oborimo šećer, ali i da smanjimo rizik od srčanih oboljenja.
Jaja povećavaju količinu dobrog holesterola u krvi pri čemu, takođe, poboljšavaju osjetljivost organizma na insulin. Povećanjem dobrog holesterola, tijelo lakše podnosi i loš holesterol.


Važno je da jedete cijela jaja, a ne samo bjelanca kako se u modernim dijetama preporučuje. Nemojte ih pržiti niti pretjerano soliti, već ih obarite i poslužite sa salatom – jedno jaje dnevno koristi svima, ali najbolje je da se posavjetujete sa doktorom koji prati vaše zdravstveno stanje.

Stoga vrijedi ona stara narodna ”Svakog jutra jedno jaje, organizmu snagu daje ”.