Ovo je najtužnije srpsko ime: Mnogi Srbi ga nose, a njegovo značenje je iznenadilo mnoge (FOTO)

0

Kada se rodi beba, to je u svakoj porodici najveća radost, a već tokom trudnoće svi roditelji se bave jednim od najuzbudljivijih zadataka, a to je kako će da daju ime svome nasljedniku ili nasljednici. Odabir imena za dijete nikada nije lak i jednostavan, i zna dosta često da bude i veoma uzbudljiv, a mnogi smatraju da je to pored života, možda i najveći poklon kojeg roditelji daju djetetu, jer ime dijete označava za cijeli život i nikako nije svejedno kako ime dati djetetu, a razlozi za dati ime djetetu mogu biti različiti.

Neki roditelji se vode današnjim, modernim svjetskim trendovima, sa druge strane neki se roditelji drže tradicije i tradicionalnih imena. Neki se drže svetih knjiga, ili daju imena djeci po nekim članovima porodice, a kada pogledate malo više srpsku tradiciju te i kod ostalih slavenskih naroda, ime je uvijek imalo veliko značenje kod tih naroda, a odabir imena se smatrao kao nešto što ima veliki uticaj na daljnje formiranje ličnosti.

Često su se imena davala djeci da bi bila zaštićena od svih zala ili nekih nepoznatih sila, ali malo ko je znao da je  na primjer kod Srba, Nenad možda i najtužnije ime koje se djetetu može dati. Ovo ime vuče svoje korijene iz glagola ”nadati se” sa negacijom ispred, a ovo se ime, barem u ne tako davnoj prošlosti, najviše davalo  djeci koja su došla na ovaj svijet neplanirano, iznenada, i najviše u slučajevima kada su neke žene, u već poznijim godinama ostajale u drugom stanju. Ime Nenad je najviše rasprostranjeno po Srbiji, ali i po Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj kao i Crnoj Gori.