Ovo je najčešći simptom covida-19 prema istraživanjima

0

Od kada je krenula pandemija korona virusa , većina nas zna skoro sve glavne simptome ovog opasnog virusa , a to je temperatura , suh kašalj , bolovi u cijelom tijelu , snažan umor te gubitak ukusa i mirisa. Oni jesu najčešći simptomi , ali postoje i oni koji na prvu nebiste nikada povezali sa Covidom-19.

 

Mnogi američki dermatolozi su naveli , kako su mnogi pacijenti kao jedan od simptoma naveli otečenost nožnih prstiju , koji su često bili crveni ili modroljubičasti , a koji izgledaju kao da su promrzli. Naučnici su naveli još da i osip po cijelom tijelu , može da bude jedan od simptoma korona virusa.

Ljekari su također rekli da neki pacijenti mogu da primjete i suptilne promjene u svojim gastrointestinalnim navikama , prije nego dobiju dijagnozu Covid-19. Naime , još jedan od simptoma koji se javlja kod rijetkih pacijenata je i zujanje u tijelu , odnosno pacijenti su osjećali kao da im struja prolazi kroz tijelo. Tu se radi o autoimunom odgovoru koji je povezam sa reakcijom nervnog sistema na korona virus.