OVO JE NAJBOLJE PRIRODNO ĐUBRIVO ZA BAŠTU: Pospite ovo po biljkama i RAST ĆE DUPLO VIŠE, ali jednu stvar MORATE ZNATI

0

Jeste li znali da je obični pepeo jedno od najboljih mogućih gnojiva za biljke koje pomaže rastu, razvoju i bogatstvu plodova?

Najveća prednost je što ne morate trošiti novac na ovo gnojivo. Najbolje je ako pepeo čuvate od paljenja vatre tokom zime, a možete ga i sami napraviti preko ljeta, tako što ćete zapaliti grančice. Gotovo svaka biljka koju oplođujete pepelom cvjeta ili daje mnogo bolje i veće plodove, pogotovo krastavac i paradajz, ali imajte na umu da ima negativan učinak na tri biljke, spriječava razvoj plodova ili ih čini nekvalitetnim i bez okusa. Može ih čak i ubiti. To su sledeće tri biljke:

1. Zelje

Ako biljku gnojite pepelom, oni će rasti vrlo sporo, a ukus će biti užasan.

2. Rotkvice

Čak ni ovo povrće ne podnosi gnojidbu pepelom. Rezultat će biti sitan plod bez karakterističnog okusa, sa žutim tragovima u sebi.

3. Lubenice

Sočne, velike i slatke lubenice mogu se nakon gnojenja pepelom potpuno osušiti, istrunuti,  ispucati. Pepelom ćete ih bukvalno ubiti 

Kada drvo sagorijeva, dušik i sumpor gube se u plinovitom stanju, a kalcijum, kalijum, magnezijum i ostali elementi u tragovima ostaju u pepelu. Karbonati i oksidi preostali nakon sagorijevanja koriste se za smanjenje kiselosti tla. Također, pepeo poboljšava strukturu teških glinastih tala jer razgrađuje tlo i pomaže u prozračivanju. Ovo gnojivo bogato kalijumom uglavnom je dobar dodatak životinjskim prirodnim gnojivima koja su uglavnom siromašni kalijumom. Kalijum u biljkama reguliše vodenu ravnotežu (tkivo je čvrsto i sočno) i igra veliku ulogu u prenošenju hranjivih sastojaka u biljci. U nedostatku kalijuma, povrće je osjetljivije na sušu, mraz, bolesti i štetočine.