Ovo je moguće samo u Bosni: Izvadio rodni list svoje kćerke i pozlilo mu kada je vidio šta piše u njemu

0
18

Svjedoci smo, a i vjerovatno ste i sami imali to iskustvo da se uvjerite u nerad, nekompetentnost i javašluk ljudi u državnim službama, posebno u administraciji. Posebno nas nanovo iznervira njihova odbojnost i nastup po kojima vam poručuju da njima niko ništa ne može, da su oni na toj poziciji zato jer imaju jaku vezu i da je bolje po vas da se ne kačite sa njom jer nikada nećete završiti svoj posao ako se on ili ona naljute na vas. Prosto pomislite da za takve pozicije baš biraju drčne ljude, koji su uvijek neraspoloženi i nespremni za bilo kakav rad ili suradnju.

Žalbe najčešće ne urode nikakvim plodom, pa se onda za ganjanje nekih papira morate ponižavati, jer je državni službenik odlučio da danas nije baš dan kada je on raspoložen da radi i baš vi nemate sreće jer su joj oni dani u godini, ili mu jutarnja kafa nije bila po mjeri.
A da ne pričamo o greškama koje otkrijemo na dokumentima koje smo sedmicama ganjali, pa kada ukažete na te greške dobijete odgovor da sve morate iznova da uradite, ali sad sa novim papirima, da se ne bi opet potkrala ista greška, što naravno iziskuje dodatno vrijeme, koje najčešće nemate, ali i dodatne troškove, koji vam svakako ne gode.

Tako se i Zeničanin Nasko Bašić neprijatno iznenadio kada je prilikom vađenja dokumenata za svoju kćerku, dakle izvod iz matične knjige rođenih, saznao da njegova kćerka nije rođena u Bosni i Hercegovini, ko što jeste. Već je po državnim službenicima rođena u, ni manje, a ni više, Bugarskoj. Ista početna slova država, pa se da čovjek vrlo lako zbuniti
Bašić je to svoje iskustvo podijelio i na svojem Facebook profilu i objasnio je da mu dokument treba za posao, ali kada je ugledao ovu administrativnu grešku ostao je zatečen i neprijatno iznenađen.

Čim je ugledao grešku, odmah je reagovao i uz izvinjenje dobio objašnjenje da to nije prvi puta da se dešavaju takve greške, pa su ga skoro uvjerili i da je to nešto sasvim normalno. Za divno čudo, ovoga puta, bez dodatnih komplikacija, Bašić je odmah dobio novi dokument, ali ovoga puta sa pravim državljanstvom njegove kćerke. Mada je i ovaj put sve dobro provjerio, pa i spol i godinu rođenja.