Ove stvari nikako nemojte raditi na Badnji dan: Srbi vjeruju da vam ovi običaji mogu učiniti život boljim – Kreacije Portal
Najnovije Savjeti Zanimljivosti

Ove stvari nikako nemojte raditi na Badnji dan: Srbi vjeruju da vam ovi običaji mogu učiniti život boljim

Kao što se to već zna sa badnjim danom počinje božićno slavlje. Žene spremaju hranu za trpezu, muškarci odlaze po badnjak a na ovaj dan, prema vjerovanjima je najvažnije širiti ljubav, ali i riješiti stare nesuglasice kao i vratiti stare dugove. Badnje veče se provodi u krugu porodice , a mnogi običaji koji se poštuju na taj dan su inspirisani željom da naredna godina bude svima sretna i da u porodici koja slave bude veliki napredak, a ovo su samo neki od običaja:

Prije izlaska sunca domaćin sa sinovima izlazi u šumu po badnjak, bira se mladi cerić ili hrast, okreće se prema istoku i sječe ga se sjekirom ukoso. Badnjak treba da se presječe sa tri snažna udarca. Nakon toga se donosi do vrata i tu stoji do uveče. na Badnje veče se ništa ne pozajmljuje iz kuće, a ako je nešto pozajmljeno prije traži se da se vrati, jer ne valja da nešto što pripada kući bude van nje

Na Badnji dan kada se svi poslovi završe, u jednoj većoj šerpi ili tiganju rastopi se mast, pa se u njoj ogledaju svi ukućani. Ko ne ugleda svoju glavu, dogodine će umrijeti  je samo jedno od narodnih vjerovanja. Ukoliko bude oblačno na Badnji dan, godina će biti rodna. Uveče domaćin sa sinovima u kuću unosi pečenicu, badnjak i slamu. Kada pređe preko praga, pozdravi domaćicu i čestita joj badnje veče, na šta ga ona blagosilja i posipa domaćina i ono što unosi pšenicom. Na Badnje veče stoka se pospe solju, žitom i projom da bi se sačuvala od čini.

Poslije večere se uza zid poredaju kašike svih ukućana po starosti i po važnosti, a čija kašika tokom noći padne, ta će osoba u sljedećoj godinu umrijeti. Ne treba se zaspati sve dok badnjak ne izgori, jer u tom slučaju će ukućani umirati bez nekih predznaka. Na jugu Srbije vjerovalo se da će momci i djevojke koji za Badnje veče prespavaju na slami usnuti budućeg supružnika. I na badnji dan treba zasaditi neku biljku jer će se onda sigurno primiti.

Oglasi – Advertisement