Ovaj nesretni slučaj je uzdrmao cijelu Srbiju: Roditelji doveli 5- godišnju, malaksalu Teodoru kod doktora, a ovaj je odmah vratio kući uz opasku roditeljima da je djevojčica razmažena- Sutradan se desilo ono najgore

0
18

Tog kobnoga dana mala Teodora se osjećala veoma loše, bila je malaksala i slaba, mnogo je povraćala. Roditelji su je odveli doktoru da bi je isti vratio kući nakon pregleda i bez ikakve terapije uz opasku roditeljima da to nije ništa i da je djevojčica mnogo razmažena. Sutradan je Teodora izgubila svoj život.

Doktor Vladimir Ranković, godina 47, je pedijatar koji je u obnovljenom suđenju osuđen na godinu dana zatvora zbog smrti petogodišnje Teodore Jovanović. Osuđen je za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi. Za isto to djelo je Ranković osuđen i prije 4 godine, ali je Apelacioni sud bio ukinuo tu presudu jer je navodno bilo došlo do povreda prava okrivljenog.

Prema optužnici za koju je osuđen  , ovaj pedijatar je nesavjesno postupio 30.septembra 2009.godine prilikom prijema Teodora Jovanović na Dječje odjeljenje valjevske bolnice i samim time izazvao je pogoršanje stanja njenog zdravlja. A pored fizičkog pregleda, nije sproveo niti jednu drugu dijagnostičku proceduru iako je dijete bilo malaksalo i imalo velike bolove u stomaku kao i da je konstantno povraćalo
I umjesto da je zadrži na ispitivanju, doktor je djevojčicu poslao kući, uz terapiju elektrolitima.

Teodori se stanje sutradan pogoršalo, roditelji su je opet odveli u bolnicu gdje su je reanimacijom pokušali vratiti, međutim, na žalost, nisu uspjeli i mala Teodora je preminula.

Vještaci iz Beograda su ustanovili da je Ranković nesavjesno vršio svoju dužnost, da nije prepoznao simptome bolesti, nije dao odgovarajuću dijagnostiku koja je mogla da spriječi trovanje organizma djeteta i izumiranje crijeva. Međutim postoji i mišljenje vještaka iz Novoga Sada koje u cijelosti oslobađa Rankovića a u tome vještačenju se navodi da je Teodora izgubila život od akutnog volvulusa crijeva, kao i gangrene crijeva i posljedične nekroze, da nije bilo propusta od strane pedijatra, jer je bila atipična klinička slika akutnog volvulusa.