Ovaj lijek nikako ne smijete da dajete svome djetetu ako ono ima visoku temperaturu: Poznati stručnjak iz Srbije otkrio neke stvari o virusu koji vlada svijetom i Balkanom (FOTO)

0
1904

Mnogi roditelji u Srbiji, ali i šire su veoma zabrinuti ovih dana zbog virusa koji je zavladao, a koji izaziva veoma visoke temperature kod djece. Tu su se pojavili veliki problemi jer roditelji nisu uspijevali da uz pomoću bilo kojeg lijeka smanje temperaturu kod svoje djece, a nije niti malo lako vidjeti na toplomjeru da vam dijete ima temperaturu od 39 ili 40 stepeni. Postoje mnogi narodni savjeti kako da se smanji temperatura, od tuširanja mlakom vodom, stavljanjem senfa na noge, stavljanjem krompira na stopala ili uz pomoću mješavine sirćeta i kukuruznog brašna, ali šta zaista od toga djeluje.

Dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog otkrio je ljudima iz medija koja alternativna metoda skidanja temperature je najefikasnija. On je u svome objašnjenju rekao da ljudi koji ne pokušavaju da skinu temperaturu su u stvari oni kod kojih se temperatura brže smanji, te to treba raditi kod djeteta samo ako ono baš loše izgleda. Po Nestoroviću, najbolje je u tome slučaju dijete istuširati sa mlakom vodom i zatim istrljati mekim peškirom kao da se znoji.

Poznato je i da, kada su lijekovi u pitanju, mnogi roditelji djeci daju paracetamol ili brufen za skidanje temperature, a na tu temu je Nestorović otkrio neke nove informacije koje malo ko zna, a radi se o sljedećem: ” Paracetamol je prije neki dan u Kaliforniji stavljen na listu kancerogenih supstanci. Ja to stalno pričam, to je jako opasan lijek jer oštećuje jetru i mozak. Može da se da brufen, ali generalno najbolje bi bilo skidati temperaturu nekim “seljačkim metodama”. Recimo kod odraslih kafa je najefikasnija za skidanje temperature.”

Na kraju je ovaj poznati stručnjak poručio roditeljima i ove stvari:”Temperatura je obrambeni mehanizam, izuzetno efikasan čak i hladnokrvne životinje povise temperaturu kada su bolesne. Ribe povećavaju tjelesnu temperaturu kada su bolesne. To je prirodni mehanizam ubijanja virusa i bakterija. Samo ako dijete izgleda loše, ako ga boli glava ako je malaksalo onda treba skidati temperaturu”