ON JE NAJPLAĆENIJI SRPSKI POLITIČAR – PRIMA 4 MILIONA DINARA MESEČNO! Sam sebi dodelio još jednu platu i to PETU u nizu – nema kraja, narod umire od zavisti

0

Kolika su vaša mjesečna primanja? Kako izlazite na kraj, do kraja mjeseca sa tim što dobijete?

Sigurno ne tako dobro kao Dušan Bajatović, direktor javnog preduzeća “Srbijagas” koji važi za najplaćenijeg srpskog funkcionera , mjesečno primi “samo ” 3.973.676 dinara, a pored toga ima još jednu direktorsku poziciju i još jednu mjesečnu platu od 1,7 miliona dinara.

Da se zavrti u glavi od ovih brojeva. Kako je došlo do toga?

Prema podacima Agencije za privredne registre 2011. godine je registrovano preduzeće pod nazivom “Saut strim društvo sa ograničenom odgovornošću” u Novom Sadu a vlasnik je bila firma “Saut strim Serbija AG”, registrovana u Švajcarskoj, čiji su suvlasnici “Gasprom” sa 51 odsto i “Srbijagas” sa 49 odsto.

Tako je funkcionisalo do 26. januara 2018.godine kada firma “Saut strim društvo sa ograničenom odgovornošću” Novi Sad mijenja ime u “Gastrans d.o.o.” . U aktima koja prate osnivanje preduzeća navedeno je da su organi društva skupština društva i direktori, a kako je društvo jednočlano, skupštinu društva vrši osnivač.

“Skupština društva, odnosno osnivač ( vlasnici “Gasprom” i “Srbijagas”), donosi odluku imenovanju direktora, o njihovim pravima i obavezama”, piše u osnivačkom aktu.

Još se dodaje:

“Društvo ima dva direktora koje imenuje i razrješava skupština društva (osnivač). Oba osnivača, “Gasprom” i “Srbijagas”,biraju po jednog direktora koji će ih predstavljati.”

Djelatnost firme „Gastrans d.o.o.“ je cijevovodni transport, a u APR, pored Bajatovića, kao direktor je upisan i Igor Elkin.

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava pojašnjava da “Srbijagas”, kao član društva, može da delegira svog predstavnika za funkciju direktora, ali nigdje ne piše da to mora biti Dušan Bajatović.

“To bi mogao biti bilo ko koga predlože organi “Srbijagasa”. Ovdje vidimo jasno da je cijeli sistem upravljanja privrednim društvima povezanim sa imenom “Srbijagasa” pod direktnim uticajem Bajatoviću i njegovih ličnih interesa”, ističe Ninić i dodaje:

“Srbijagas” je takođe zadužen da delegira svog predstavnika u skupštinu društva, ali je jasno da će i taj neko biti onaj koga odobri Bajatović jer će mu tako biti nadređen u “Srbijagasu”.  Ovde govorimo o stvaranju apsolutne premoći u energetskom sektoru”. Do daljnjeg znači ovaj funkcioner SPS-a i direktor “Srbijagasa” može da uživa u “toj sići” koju mjesečno prima.