Olga(77) je majka hrabrost, cijeli život na leđima nosi bolesnoga sina(59): Brda prelazila sa njim: Kad vidite šta on radi u svojoj radionici, neće vam biti dobro

0

Predrag Božović iz Kosjerića koji ima 59 godina od svoga rođenja boluje od cerebralne paralize i kako zna za sebe, gdje god bi pošao ili gdje god bi došao bio bi na majčinim ramenima ili na leđima. Njegova majka Olga je ono što se zove prava majka hrabrost, jer je cijeli svoj život posvetila da pomaže svome sinu koji nije nikako mogao da se brine o sebi. Ona ga je kao mladog svakog dana nosila u školu, a i danas kada ima 77 godina zna da ga na leđima odvede do trijema gdje njen sin ima radionicu u kojoj rezbari razne stvari i svi kažu da je veoma vješt u tome poslu

I sam Predrag priznaje da ne bi bez majke mogao skoro ništa, a ona se sjeća kada ga je 4 godine svaki dan vodila u i odvodila iz škole, na leđima, bilo ljeti ili zimi. Ali i Predrag je dosta radio na sebi, pa je naučio dosta o klesanju i o stolarskom zanatu od nekih majstora iz sela, pa mnoge njegove komšije kažu da nema toga što Predrag sa svojim rukama ne može da napravi.

Predragu niti jedna tehnika nije nepoznata i dobro barata i sa graviranjem, dekupažom, zatim sa pirografijom, a svaki predmet koji izađe iz njegove radionice je pravo malo remek djelo, ali i veliki podvig, s obzirom na bolest koju ima. Danas u svojoj porodičnoj kući, koja je stara 120 godina Predrag živi sa majkom i okružen je stvarima koje je sam napravio, Njegova velika ljubav je i muzika, a novinarima je otkrio neke stvari i u vezi te njegove velike ljubavi:

”Prije nego što sam započeo ovaj zanat, svakodnevno sam radio sve i svašta. Puno sam naučio slušajući razne obrazovne i zabavne emisije, kroz njih sam upoznavao različite profesije, krajolike, zanimanja. Bio je to moj prozor u svijet. Tada niste mogli čuti pjesmu koja vam se sviđa kad god poželite, ali pričekao sam nekoliko dana da snimim što želim. A kad to učinim, ne mogu opisati svoju sreću. Te mlađe generacije to nikako ne bi mogle razumjeti”