Odgovor na misteriju: Evo zbog čega februar ima 28 dana!

0
16

Sigurno ste nekada sami sebi postavili pitanje: “Zbog čega februar ima 28 dana” a priča koja se krije iza toga je zaista nevjerovatna. Sva ta priča je krenula od starih Rimljana a tačnije, inicijator tome je bio prvi kralj Romul koji se sjetio napraviti kalendar koji je imao deset mjeseci a ne kao danas.

Početak godine je bio u martu a kraj je bio u decembru. Niti januar a niti februar nisu postoja. Zima im uopšte nije predstavljala neku važnu ulogu jer je bogatstvo bilo glavno na osnovu sadnje i žetve.

Kada je na prijestolje došao rimski kralj Num Pompilei negje blizu 750. godine , onda je bilo odlučeno kako treba dodati još dva mjeseca da bi sinkronizovali sa 12 ciklusa.

To su bili dva mjeseca Januar i februar a oba ta mjeseca su imali po 28 dana i ne više. U tom slučaju je kralj odlučio kako treba dodati još jedan mjesecu Januaru da bi godina tada bila 355 dana.

Ali pored svega toga, kalendar je tada imao još nekoliko nedostataka. Sve je to dobro radilo par godina ali sezone nisu bile usklađene sa normalnim mjesecima to jeste godišnjim dobima.

Kako bi se to popravilo onda su Rimljani odlučili dodati još jedan mjesec koji se zvao Mercedonius a ubacivali su ga svakih par godina u kalendar. Taj kalendar je bio noćna mora koju je bilo iznimno zahtjevno pratiti.

Onda je sve to uzeo u svoje ruke poznati Julio Cezar koji je tražio da stručnjaci naprave jedan kalendar. Taj sistem koji su napravili je napokon funkcionisao kako treba.

U taj kalendar su dodali 10 dana gdje je dodatni dan u Februaru bio svake četvrte godine pa se sve to zadržalo do dan danas kada februar ima 28 dana.