NEVIĐENA DRAMA NA NEBU! Pilotu pozlilo, putnik preuzeo komande aviona: “Nemam pojma kako se upravlja, POMOZITE MI!” A onda ŠOK!

0

Kao što možete zaključiti iz naslova, danas vam donosimo jednu vrlo zanimljivu priču. Odnosno, putnik bez ikakvog letačkog iskustva uspješno je sletio privatnim zrakoplovom u zračnu luku na Floridi.

To se dogodilo jer je pilotu bilo loše, pa nije mogao upravljati avionom, pa su putnici odlučili priskočiti u pomoć. Čuo se kako u jednom trenutku kontroli zračnog prometa govori da ne zna upravljati avionom, što je snimio LiveATC.net, snimku do kojeg je došao CNN. “Moja situacija ovdje je ozbiljna”, rekao je neidentificirani putnik na snimci. “Pilot je bio u gubitku, nisam znao kako upravljati avionom”, rekao je. Kontrolori zračnog prometa tada su počeli davati upute putnicima kako sletjeti zrakoplov, koji ga je na kraju sletio u međunarodnu zračnu luku Palm Beach na Floridi.

“Pokušajte da držite krila u nivou i vidite da li možete da počnete da se spuštate. Na komandama gurnite napred i spuštajte se veoma sporo”, čuje se kako kontrolor letenja govori čovjeku, a onda se čuje i sljedeće: “Pokušajte da pratite obalu bilo na sever ili jug. Pokušavamo da vas lociramo.” Također se na audio zapisu može čuti još jedan kontrolor vazdušnog saobraćaja kako govori drugim avionima šta se dogodilo.