NEMOJTE SE IGRATI: Ako vam kosa stalno opada, to je znak ozbiljnih BOLESTI, EVO šta je u pitanju! – Kreacije Portal
Novo Zanimljivosti

NEMOJTE SE IGRATI: Ako vam kosa stalno opada, to je znak ozbiljnih BOLESTI, EVO šta je u pitanju!

Većina ljudi na našim prostorima izbjegava odlazak ljekaru sve dok ne „zagusti“, a određene simptome zanemarujemo ili banaliziramo, pa tako postoji „tableta za sve“, ako vas boli glava, stomak, noge, ruke, bilo koji dio tijela, uvijek postoji neka tableta koju ćete popiti i misliti kako ste riješili sve svoje probleme. Ipak, stvarnost  je drugačija i većina tih simptoma su zapravo znakovi organizma koji vam pokušavaju reći da nešto nije u redu. Ista stvar je i sa kosom – kada opada, malo ko ode doktoru, nego dajete velik novac kako bi kupili razne proizvode i preparate za kosu, koji vam najčešće i nisu baš od velike pomoći.

Gubitak kose može da bude zbog više faktora, od stresa pa do izgladnjivanja, jer tijelo traži proteine koji su potrebni za organizam ali i za rast kose. Ako tijelu fali proteina, on će „isključiti“ slanje proteina u dijelove koje ne smatra ključnim za vitalne organe, a rast kose to zasigurno nije, pa tako krene da vam opada kosa ili postane beživotna i slomljena, jer joj fali ključni sastojak za održavanje. Ako nemate dovoljno proteina u tijelu, kosa će vam opadati ali će i nokti biti tanki i ispucani, a može doći i do osipa i crvenila na koži koja se peruta.

Gubitak kose može da ukaže i na masnu jetru, jer ako fali proteina u tijelu, jetra ne može da podnese preradu svih štetnih stvari i masnoća koje obavlja putem sinteze proteina, a samim time svi proteini koji su unešeni idu u ovaj dio tijela, i ne dopiru do kose.

Oglasi – Advertisement