Nemate kvasca u kući: Evo kako da napravite domaći kvasac i to od jabuka (RECEPT)

0

Mnogi ljudi koji su sa početkom pandemije korona virusa krenuli da prave zalihe hrane i drugih namirnica došli su u određene probleme, pa tako su mnogi, koji su nabavili sebi na stotine kilograma brašna, zaboravili na jednu bitnu stvar, da im sa pravljenje hljeba treba i kvasac, ali dok su se mnogi toga dosjetili, došlo je do nestašice kvasca. Međutim, ukoliko nemate kvasca, uvijek postoji varijanta da ga sami sebi napravite i da ga uvijek imate u kući.

Jedini mali problem sa kvascem napravljenim u kućnoj varijanti je taj da treba da prođe par dana da bi on postao aktivan, a kada do toga dođe samo treba da ga održavate sa brašnom i vodom i uvijek ćete imati svoju zalihu kvasca. Ono što vam je potrebno da biste napravili kvasac je jedna jabuka, zatim 750 grama oštrog brašna i 520 ml vode.

Priprema ide na sljedeći način: Pomiješajte pola kilograma brašna i 350ml vode, pa dodajte izrendanu jabuku. Dobro promiješajte i stavite u veću teglu. Pazite da smjesa ne zauzme cijelu teglu. Zatvorite i ostavite tri dana. Tada bi trebalo da smjesa naraste i da se pojave mjehurići. Nakon toga pola smjese možete odmah da iskoristite, a drugu polovinu opet zamijesite sa 250 grama brašna i sa 170 ml vode. Opet sve stavite u teglu i ostavite par dana na sobnoj temperaturi, sve dok se ne pojave mjehurići, a onda je ta smjesa opet spremna za upotrebu na isti način kao i prvi puta.

Savjet je da vam za veći hljeb treba oko 250 grama kvasca, a ostatak kvasca održavajte aktivnim sa brašnom i vodom, da ne bi smjesa bila rijetka.