Neće vam biti dobro nakon ovih saznanja: Izračunato koliko paukova u prosjeku proguta svako od nas dok spava- Nismo ni svjesni koliko se hranimo dok spavamo

0

Malo je ljudi na svijetu koji vole da vide pauka i koji uživaju u sceni kako pauk plete mrežu svoju u uglu stana ili kuće, na zidu, a još više jeze će u nama prouzrokovati informacija da svako od nas u prosjeku, u godini dana proguta između pet do deset paukova tokom spavanja, a ta brojka dolazi onda na nekoliko stotina paukova tokom života, zavisno u kojem dijelu planete Zemlje živite. Ipak, mnogi se pitaju dali su ovo pravi podaci ili mit.

Ukoliko imate velik strah od pauka, koji se stručno naziva i arahnofobija, znajte da je to jedan od najčešćih strahova koji u manjoj ili većoj mjeri pogađa oko 50 posto žena i 10 posto muškaraca. Ipak naučnici tvrde da nema razloga za brigu jer se po njima tu radi o običnom, lažnom mitu. Za početak, pauci rijetko kada za sobom ostavljaju mreže, i ako to rade, rade to zato jer žele da uhvate plijen, a svakako ne ljude. Tako da se pauci koncetrišu na plijen, a ljude u principu ignorišu ili izbjegavaju, pa stoga ako vam kuća nije puna mrtvih muha, onda je to dobar znak da vam se pauk nije ni približio

Pored toga pauci su veoma osjetljivi na vibracije, pa prizor velikog čovjeka koji diše i miče se u snu za njih nije niti malo privlačan. Ipak postoji mogućnost da pauk, tu i tamo završi u ušima čovjeka, pa je tako kod devetogodišnjeg dječaka Džesija Kortnija, koji je imao veliku bol u ušima, nakon pregleda, pronađena dva pauka, od kojih je jedan bio još uvijek živ.

Postoje i slučajevi da je pauk boravio čovjeku ispod kože, kao što se to desilo Australijancu koji je na ljetovanju na Baliju primjetio crvenilo na koži i to na mjestu gdje je nedavno imao operaciju slijepog crijeva, a kasnije pretrage su pokazale da je u njegovo tijelo ušao tropski pauk, i to preko svježeg reza te da je u njegovom tijelu boravio više od tri dana.