NE ZANEMARUJTE OVE SIGNALE: Usljed ovih simptoma lako dolazi do SRČANOG ili MOŽDANOG udara!

0

Krvni ugrušci koje inače još zove trombovi mogu biti itekako opasni odnosno fatalni, jer se oni kroz krvotok šire po čitavom tijelu pa mogu napasti i vaše srce, mozak ali i ostale organe i mogu na kraju dovesti do smrti.

Kada jedan takav tromb zapuši arterije, mozak, srce i pluća automatski ne dobijaju dovoljno kiseonik i zato dolazi do srčanog ili moždanog udara. Mada se najčešće to sve može spriječiti, tromb je i dalje izuzetno opasna stvar i ozbiljan problem u medicini i on redovno svake godine ubija na stotine hiljada ljudi.

U današnjem tekstu govorit ćemo o nekim od simptoma koji ukazuju da nešto sa vašim tijelom nije u redu te da je to znak da se obratite doktoru što prije. Kada se krvni ugrušak formira u ekstremitetima, duboko ispod kože, to se u medicini zove duboka venska tromboza i u takvim slučajevima ugrošak lagano može putovati od srca pa sve do samih pluća. Do toga može doći ako se ne krećete dovoljno.

OVo su simptomi na koje definitivno morate naročito obratiti pažnjU:

  • oticanje – na mjestu gdje se razvio ugrušak primjetit ćete vidljivi otok
  • jaka bol – sa pogoršanjem stanja osjećat ćete i jaču bol. Taj intenzitet se može kretati od blage/tupe boli, pa sve do nesnošljive
  • teško disanje – to znači da se ugrušak vjerovatno premjestio iz ekstremiteta do pluća, a tu dolazi do jakog kašlja pa čak i do pljuvanja krvi kod kašljanja
  • grčevi ispod koljena – javlja se kada je ugrušak stigao u nogu

Kada tromb  dođe do vašeg srca javljaju se sljedeći simptomi:
– jaka bol u ruci ali i u prsima
– znojenje
– poteškoće kod disanja
– kašalj
– vrtoglavica
– jaka bol u plućima