Ne stavljajte u svoje ruke ove dvije stvari jer vas može sačekati strašna kazna – vjerovanja hrišćanskog poroka

0
44

Postoje neka vjerovanja koja niti sami ne znamo da li su tačna, ali opet treba malo bolje razmisliti prije nego što ih sami uradite. Tako vam danas donosimo temu koja se tiče oko toga da postoji vjerovanj da je Jeremija zaštitnik od zmija otrovnica. Radi toga postoji i običaj da uradite nešto kako biste otjerali ove gmizavce.

Kada uradite taj običaj, onda se smatra da nećete preko ljeta biti u opasnosti od opasnih zmija. Sveti porok Jeremija je hrišćanski svetitelj, te je on jedan od najvećih poroka koji se rodio šest vijekova prije Isusa. Pored toga što mnogo ljudi nije čulo za njega, u nekoliko dijelova Srbije su održani stari običaji i narodna vjerovanja o kojim se danas vodi računa i dobro pazi.

Neko iz vašeg doma treba da ustane rano ujutru i uzme tavu, te lupajući u nju nekoliko puta da ponovi “Jeremija u polje, a sve zmije u more. Samo je jedna od njih ostala i oba oka izbola, a to je uradila na dan trna glogova. Na četiri šiova , zlu kod izela” i kada to uradite, onda nemate više brige.

Na taj Jeremijin dan se ne smiju također otvarati britve, niti se smije šta raditi sa iglom i koncem. Ko na taj dan bude otvorio britvu, onda se vjeruje da bi ga cijelu godinu uhodile zmije. Postoje neki dijelovi Srbije gdje se vjeruje da se ne bi trebali niti češljati da ne bi prizvali ove opasne gmizavce. Sada ostaje na vama da li ćete vjerovati u ove stvari.