Ne sramotite se: ovo su pravila bontona za stolom koje niste ni znali da kršite

0
95

Sigurno ne postoji ta osoba koja barem jednom u životu nije čula za Bonton. To je zapravo neka vrsta pravila koja je napravljena da bi se ljudi mogli osjećati ugodno i dostojanstveno. Postoje ta moderna pravila bontona koja se većinom odnose na komunikaciju preko telefona i preko drštvenih mreža jre su oni većinom razlog neugode.

Ukoliko izađete sa svojim partnerom, onda je sigurno da želite da se lijepo ponašate i da se ne sramotite u javnosti. Ukoliko se budete pridržavali pravila koje smo danas spremili za vas, onda ćete sigurno ostaviti utisak na vašeg partnera. Ova pravila se odnose većinom na konzumiranje obroka za stolom, a sada ih pročitajte.

Prvo pravilo je da trebate probati svoj obrok prije nego što budete dodali so, biber, ili ostale začine jer ćete na taj način prvobitno znati da li je potrebno dodati nešto. Drugo pravilo koje trebate paziti za stolom jeste da sačekate da svi sjednu i da budu usluženi, a onda ćete tek krenuti jesti. To je veoma važno jer i pokazujete poštovanje na taj način. Još jedno pravilo je da dodajete uvijek so i biber zajedno.

Veoma bitna stvar koja je i također pokazatelj opšte kulture je da ne pričate punih usta. Prvo sažvačite hranu i onda recite svoje mišljenje jer vam se i tada neće desiti da vam nešto skrene dok jedete. Na slici ispod možete pogledati kako da pravilno postavite stol za jelo. Pogledajte još jednu sliku kako da postavite pribor za stolom. Svaka osoba bi se ovih pravila trebala pridržavati i tada će svima biti ugodno.