NAUČNICI POSLALI STROGO UPOZORENJE: “Nemojte piti ove tablete, NISTE SVJESNI KOLIKO VAM ŠTETE”

0

Da li svakodnevno uzimate aspirin da spriječite srčani udar? Možda biste trebali razmotriti tu naviku pišu svjetski mediji. Aspirin je jedan od najčešće korištenih lijekova na svijetu, čak i sada kada ga mnogi zdravstveni profesionalci više ne preporučuju. Naime, novo istraživanje nije pronašlo nikakve dokaze da bi ljudi dobrog kardiovaskularnog zdravlja trebali uzimati male doze aspirina, odnosno manje od 325 miligrama dnevno.

Studija je objavljena u juče u britanskom magazinu Clinical Pharmacology. Istraživanje je bilo fokusirano na aspirin u manjim dozama, a pokazalo je da rizik od krvarenja zbog efekta lijeka na gustoću krvi nadmašuje potencijalne korisne učinke. Američke smjernice o preporučenoj dozi aspirina izmijenjene su prošle godine, i to nakon što su Američki kardiološki fakultet i Američka udruga za srce lijek preporučili samo pacijentima koji su imali srčani udar ili moždani udar i operaciju na srcu. Savjeti britanskih stručnjaka su slični. Najnovija analiza, koja je obuhvatila 67 studija, otkrila je da je konzumiranje malih doza aspirina kod osoba bez srčanih problema povezano sa 17 posto manjom učestalošću srčanog udara ili moždanog udara.

Međutim, uzimanje aspirina povezano je i sa 47 posto većim rizikom od krvarenja u probavnom sistemu i 34 posto većim rizikom od krvarenja u mozgu. “Naš rad potvrđuje da ne postoje dokazi da je potrebno uzimati aspirin iz preventivnih razloga”, rekli su autori studije dr. Lee Smith, predavač sa Sveučilišta Anglia Ruskin u Velikoj Britaniji i dr. Nicola Veronese sa Sveučilišta u Palermu u Italiji. Stoga nema potrebe da svakodnevno trošite aspirine, kako biste ozdržali svoje zdravlje boljim.