Napravite sušaru u kojoj možete sušiti meso kada god želite

0
173

Za svakog ljubitelja mesa je ovo prava stvar. Sada kad budete htjeli da pojedete jedan ukusni komad dimljenog mesa jer ćete moći napraviti sami svoju sušaru u dvorištu, a na taj način možete i uštedjeti dosta novca na skupe dimljene proizvode koje možete i sami dobro da usušite, te poslije da uživate u njima. Onda možete i usrećiti neke vaše dobre prijatelje kada im date komad ukusnog mesa.

Prvo što ćete da uradite jeste da nađete jedno dobro mjesto za vašu sušaru, a gledajte da ostavite dovoljno prostora. Nakon toga ćete izliti jedan tanji sloj betona koji će za vašu sušaru biti osnova za ložište. Nakon što ste to ložište napravili, onda ćete da ga obložite sa šamotnom ciglom i vratima naravno. Pazite na materijal kojeg ćete koristiti jer možete staviti metalna vrata, ili neka koja su otporna na temperaturu.

Najbitnije je da na osnovu vaše pušionice zidate uz pomoć betonskih blokova, te onaj dio gdje se suši ćete napraviti od drvenog materijala. Krov isto možete da napravite od drveta jer jedna vaša strana treba da ima dužu strehu kako bi se daske mogle do toga mjesta spuštati i natkrili prostor gdje ćete odlagati drva.

Na vrh vašeg krova ćete napraviti otvor za dim kojeg trebate zaštititi sa sitnom metalnom mrežom i da na taj način spriječite insekte i glodare koji će ući unutra. Dio koji je zadužen da spoji ložište i pušnicu i cijev će ići do hrane koju ćete vi dimiti, a u donjem dijelu možete da kuhate, te kako će ići sve prema vrhu, to će biti sve hladnije.