NAPITAK KOJI BALKANCI OBOŽAVAJU JE KRIVAC ZA KRVNE UGRUŠKE: Doktor upozorio – “Zbog njega krv postaje gušća i ljepljivija”!

0

Ako želite da povećate rizik da dobijete krvne ugruške onda treba da konzumirate ovo piće što Vam naravno niko ne preporučuje. Krvni ugrušci se pojavljuju u krvnim venama i to najčešće na nogama a ta bolest naziva se duboka venska tromboza. Radila su se i studija kod ove bolesti a jedan napitak je zauzeo prvo mjesto kod povećanja rizika da dobijete krvne ugruške a to je kafa.

 

Profesor vaskularne hirurgije Marko Vajtliju kaže “dehidracija mijenja komponente krvi, čineći krv gustom i ‘ljepljivom’.” “Protok venske krvi je sporiji od protoka arterijske krvi. Dehidracija stoga povećava potencijal za stvaranje krvnih ugrušaka povezanih sa venama. “- on ističe.

Profesor takođe navodi da čaj i alkohol takođe povečavaju dehidraciju i oba naptka u sebi sadrže kofein. “Kada se to dogodi, tijelo se smatra dehidriranim. Tijelo ne može adekvatno obavljati svoje funkcije bez dovoljno vode”, rekao je dr. Vajtli.

 

Simptomi duboke venske tromboze

Ovo su neki od najčešćih simproma koji ukazuju na trombozu dubobik vena nogu. Ostatak pročitajte OVDJE.