NAJLUĐE TESTO IKADA: Može vam danima stojati u frižideru, A EVO I KAKO, domaćice van sebe OD SREĆE!

0

U našim domaćinstvima se veoma često, skoro svakodnevno kuha, peče, prave kolači.

Za naše pogače, kiflice, lepinice i slično treba da zamijesimo tijesto, da sačekamo da odstoji pa onda da radimo sa smjesom.

A evo jednog recepta, za jedno univerzalno tijesto, koje možete upoztrijebiti i za slane i za slatke pripravke a ono najbolje, možete napraviti tijesto i držati u frižideru te uzimati po potrebi svaki dan. Znači, kada se zamijesi na početku sedmice onda smo bezbrižni čitavu sedmicu jer se od takvog tijesta začas naprave pizzee, kifle ili neka peciva a da se ne mora čekati da tijesto naraste.

Za pripremu ovog svestranog tijesta potrebni su sledeći sastojci:

– otprilike 1 kg brašna

–pola litra blago toplog mlijeka

– čaša jogurta(otprilike 200 ml)

– 2 jaja

– 2 kašičice soli

– 1 kašičica šećera

– 1 kocka kvasca

Priprema teče na sledeći način: prvo se prosije brašno, na ravnoj površini, na stolu ili tepsiji prosuti brašno, napraviti u sredini udubljenje u koju se sipa malo blago toplog mlijeka, doda se izmrvljeni kvasaci i na kraju malo šećera. Te sastojke koje ste dodali u sredinu potrebno je izmješati sa malo brašna i onda ostaviti da se kvasac odradi svoje i malo se podigne tijesto. Kada je kvasac narastao potrebno je dodati ostale sastojke i zatim miješati tijesto dok se ne dobije glatka masa.

Nakon što je tijesto napravljeno, pokrije se krpom i ostavi da odradi i podigne se. Ono što ne iskoristite odmah, stavite u plastičnu kesu i ostavite u frižider. Tijesto je spremno za upotrebu narednih dana.