Na OVAJ način biljka vam govori da nešto nije uredu: Odmah OVO URADITE da je spasite! NIJE KASNO!

0

Sobne biljke su jako popularne jer se svima čini kako je o njima jako jednostavno brinuti. Međutim to baš i nije uvijek istina, ali pod uslovom da znate kako najbolje da se brinete za svoje biljke. Ono što je najvažnije jeste da znate i razumijete šta vam biljka govori kada na svojim listovima pokazuje mrlje i tragove.

1. Potpuno smeđi listovi.

 

Ovo je obično prirodni dio rasta i starenja biljke, nije vezano za njegu biljke. Ukoliko ste u početku tek započeli sa smeđim vrhom, to je najverovatnije znak da biljka u svom sistemu nema dovoljno vode.

2. Smeđi vrhovi lista

 

Ovo je obično znak da vaša biljka nije dobila dovoljnu količinu vode, a to se može desiti iz nekoliko razloga a to su, da je ne zalijevate dovoljno često, da je tlo vrlo lođe kvalitete i da ne drži vodu dovoljno dobro u sebi ili da je korjen biljke oštećen, jer je u nekom trenutku bilo preplavljeno ranije, ili zato što je saksija u kojoj stoji jednostavno premala.

 

Sada se pitate šta treba da uradite. Sve što će vam biti potrebno jeste da na dno saksije stavite mokru spužvu koja će da upije svu suvišnu vodu i na taj način osloboditi je kada biljci bude bila potrebna voda. Ubacite flašu sa vodom, koja na sebi ima male rupice, u saksiju i bocu zatim napunite vodom, pa će tako na taj način korjenje uzmati vodu iz akumulacije kada god mu bude zatrebalo.