MIRISI DETINJSTVA NAS MAME: OVAJ kolač morate napraviti odmah, plakat ćete od sreće kad osetite ponovno taj OKUS, sigurni smo da ste ga ZABORAVILI (RECEPT) – Kreacije Portal
Novo Savjeti

MIRISI DETINJSTVA NAS MAME: OVAJ kolač morate napraviti odmah, plakat ćete od sreće kad osetite ponovno taj OKUS, sigurni smo da ste ga ZABORAVILI (RECEPT)

Koliko puta ste samo vidjeli nešto na televiziji ili osjetili miris negdje napolju nakon čega su vam samo krenule slike djetinjstva? Ili na primjer, kada vidite stare omote poznatih čokolada, kojih, priznat ćete, ranije nije bilo toliko kao danas, zar ne? Sve su to neke lijepe uspomene koje imamo, uz kojih se prisjećamo lijepih dana kada smo bili sretni, veseli i bezbrižni, a najveći problem nam je bio kako ćemo napisati zadaću ili kada ćemo izaći napolje da se igramo.

Danas smo nažalost, pored svih životnih obaveza i nevolja, dodatno unesrećeni svim zbivanjima iz posljednjih pola godine, a čini se kako nas ni u narednom periodu tokom zime ne očekuje ništa bolja situacija, a najavljuje se također i moguće zatvaranje, ukoliko se situacija nastavi pogoršavati. Mi vam danas više ništa nećemo govoriti o teškim temama, nego ćemo sa Vama podijeliti jednu pravu, jednostavnu poslasticu koju ste sigurno jeli nekada ranije, ali ste možda i zaboravili za ovaj kolač. Naime, za njega nije potrebno puno sastojaka, a rado su ga pravile i bake i naše mame.

Sve što vam je potrebno jeste 1 jaje, 1 šolja šećera, 1 šolja griza, 1 šolja mljevenih oraha, 2 šolje jabuka (izrendanih), malo cimeta, ½ praška za pecivo, po pola šolje ulja i mlijeka i 100 grama čokolade. Postupak je vrlo jednostavan – sve sastojke osim čokolade samo pomiješate zajedno u zdjeli i sipate u podmazan lim za pečenje, koji nakon podmazivanja pospete brašnom. Kolač pečete nekih pola sata, ovisno o rerni, na 180 stepeni (najbolje je provjeriti čačkalicom, ako ne ostaje tijesto na njoj, znači da je gotovo ili ako se već pomalo odvaja od strane lima). Kad se dobro ohladi, prelijete ga glazurom koji napravite od čokolade i dvije kašike mlijeka.

Oglasi – Advertisement