Magični začin menja SAT VREMENA vežbe: Poznati nutricionista OTKRIO DUGO ČUVANU TAJNU, uz ovo se kilogrami ne VRAĆAJU

0

Kurkuma je jedan od najzdravijih začina na svijetu, a ima toliko dobrobiti za ljudski organizam i zdravlje osobe.

Ovaj se začin inače dosta često koristi u Indiji, i to već hiljadama godina, a medicinski efekt kurkume se nikako ne smije zanemariti. Čak je i nauka u posljednje vrijeme prihvatila kurkumu kao izuzetno zdravu namirnicu i preporučuje je mnogima u svakodnevnoj ishrani.

Da ovaj začin zaista ima toliko medicinski preporučljivih supstanci, dokazano je u jako puno provedenih istraživanja. Pored toga što je ona izuzetno moćan antioksidant, kurkuma također itekako djeluje dobro protiv upala, ima također i antibakterijska dejstva, a može vam pomoći i u borbi protiv raznoraznih teških bolesti.

Dosta je istraživanja gdje se ekstrakt kurkume upotrebljava za razno razne eksperimente, pri čemu se uzima svega 1 gram koncentrata koji se zove kurkumin. Inače ovu količinu je zapravo nemoguće ubaciti u organizam pukom upotrebom kurkume kao začina u hrani, ali je zato moguće postići itekako pozitivne efekte sa raznim domaćim pripravcima.

Da li ste znali da kurkuma može regulisati vašu kilažu? Naravno, kao što je slučaj kod ostalih preparata, kurkuma neće dati neke eskplozivne rezultate, ali će definitivno njena konzumacija donijeti progres.

Stručnjaci pored zdrave ishrane preporučuju još i svakodnevnu fizičku aktivnost. Kurkuma ima široku lepezu pozitivnih efekata na tijelo čovjeka.

Jedan veoma dobar recept koji mnogi redovno koriste i koji je pokazao itekako dobre rezultate sastoji se od:

  • Korijen kurkume ili kurkuma u prahu,
  • korijen đumbira,
  • 2 narandže,
  • 1 limun,
  • 5 mrkvi,
  • kašika kokosovog ulja.

Priprema: Najprije trebate oguliti narandže i limun a sve ostale sastojke dobro očistite i onda sve skupa ubacite u blender. Dobit ćete jednu izmiksanu i veoma gustu tečnost koju treba piti po jednu čašu do 3 puta dnevno.