Kuća koja ima ovu biljku ne može da bude siromašna: Čuva zdravlje i privlači novac: Saznajte o kojoj biljci je riječ!

0
2527

Ono što sasvim mali broj ljudi zna je da je bosiljak kao biljka mnogo više od samoga začina ili ukrasne biljke. Bosiljak je izvrstan kao i lijek za mnoge tegobe, a odličan je za uklanjanje grčeva, te za uklanjanje nervoze i nemira. Bosiljak (Ocimum basilicum L.) je aromatična jednogodišnja biljka, poznati začin, ali i lijek. Prvobitna domovina bosiljka je Indija i Iran, gdje uspijeva kao višegodišnja biljka. Basilicon je grčka riječ i znači vladar (kralj) pa neki kažu da je obrok s bosiljkom kraljevski obrok.

Važno je napomenuti da je bosiljak naučno ispitana biljka, te je dokazano njeno začinsko, mirisno ali i ljekovito dejstvo, a to pokazuje da je bosiljak kao biljka veoma koristan u više polja i pravaca. Kao začin, bosiljak se koristi kao osušeni i to cijeli listovi, ili usitnjeni listovi, ali su ipak najbolji svježi listovi bosiljka, a zna se da bosiljak sadrži u listićima 0,3-0,8 posto eteričnog ulja s glavnim sastojkom metil avikolom, koji podsjeća na aniš, saponine, timol, gorke tvari, tanine.

Bosiljak je u narodu poznat i po svojim ljekovitim svojstvima, a ovo su samo neki od razloga zašto bi bosiljak trebalo uzgajati u svakoj kući: Prije svega, pomaže kod liječenja depresije, dobar je u očuvanju kardio vaskularnog sistema. Zatim pokreće rad crijeva i oslobađa organizam od mnogih otrova. Poboljšava varenje, te štiti organizam od nastanka dijabetesa. Odličan je za seks kao afrodizijak, reguliše veoma dobro stres, a posjeduje u sebi antimikorbna svojstva koja štite od virusa i infekcija, te je veoma dobar u borbi protiv ćelija raka

U narodu postoji i vjerovanje da kuća u kojoj se uzgaja bosiljak ne može da bude siromašna, jer bosiljak privlači novac u kuću.