Konzulati zatrpani zahtjevima za radne vize, a Njemačkoj i dalje nedostaje 800 hiljada stručnjaka

0
49

Njemački konzulati u zemljama zapadnoga Balkana su došli u takvu situaciju da nisu u stanju ili nisu u mogućnosti da obrade sve zahtjeve o radnim vizama koji su podnijeti u ta predstavništva jer se broj zahtjeva u prvoj polovini ove godine udvostručio u usporedbi na isti period prošle godine.

Samo u prvoj polovini ove godine u šest zemalja zapadnog Balkana je podnijeto 52 hiljada zahtjeva za radnu vizu, a to je dvostruko više nego u nekim prijašnjim godinama, prenose mediji iz Njemačke.

Kako kažu predstavnici konzulata u ovim zemljama ,broj zahtjeva za vizama je nadmašio kapacitete njihovih konzularnih predstavništava što je urodilo i rastućim brojem pritužbi predstavnika gospodarstva, politike i civilnog društva.

Procjenjuje se , da bi se ovaj problem riješio, potrebno je učetverostručiti broj konzulata, ili barem broj ljudi koji rade na tim zahtjevima bi trebao biti znatno povećan

Izdavanja viza u inozemstvu je ključni instrment kontrole useljavanja od kojeg ne želimo odstupiti, kazala si iz MUP-a.

Iz ministarstva vanjskih poslova ove zemlje poručuju da je prevelik teret pao na ovo ministarstvo, posebno otkako je Njemačka pojačala interes potražnje stručnjaka iz drugih zemalja

‘Kritika na račun ministarstva je neopravdana. Ako Njemačka želi postati moderna useljenička zemlja moraju se osigurati odgovarajuće birokratske strukture i u samoj Njemačkoj”, rekao je državni tajnik u MVP-u Michael Roth.

Još prije dvije godine Njemačka je Srbiju, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Crnu Goru proglasila za sigurne zemlje, pa su se samim time i izgledi građana tih zemalja za dobijanje radne vize u Njemačkoj povećali.

Njemačka je olakšala pristup kvalificiranim radnicima iz ovih zemalja svom tržištu rada. Za sektore građevinarstva, gastronomije i njege osoba su najviše izdane radne vize.

Ipak i pored tolikog interesovanja podaci u Njemačkoj pokazuju da im i dalje treba oko 800 hiljada stručnjaka iz raznih oblasti